Misdaad

Leider Arnhemse terreurgroep krijgt 17 jaar cel voor beramen aanslag

Hoofdverdachte Hardi N. (36) in de Arnhemse terreurzaak is donderdag veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf. De rechter ziet hem als leider van de terroristische organisatie die in 2018 bezig was met het voorbereiden van een bloedige aanslag in Nederland.

De rechtbank in Rotterdam doet donderdag in de extra beveiligde rechtszaal uitspraak in het strafproces rond de Arnhemse terreurgroep. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van acht tot twintig jaar geëist tegen de leden. De strafeis tegen Hardi N. was achttien jaar cel.

Lees ook: ‘Verdachten Arnhemse terreurgroep waren klaar voor de dood’

Zelf zegt de hoofdverdachte te zijn “uitgelokt en gehersenspoeld” door undercoveragenten van inlichtingendienst AIVD. Zonder de undercoveractie zouden de verdachten volgens hun advocaten nooit zo ver zijn gegaan in hun acties. Onder meer Amsterdam Pride werd genoemd als potentieel doelwit van de terreurgroep.

Arrestatie gefilmd

De verdachten werden in september 2018 gearresteerd op een vakantiepark in Weert, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. Die undercoveractie is uitgebreid gefilmd met verborgen camera’s.

In juni werden in de rechtszaal heftige beelden getoond van de arrestatie van de verdachten
(Tekst gaat verder onder video)

De in Irak geboren Hardi N. werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld nadat hij had geprobeerd om uit te reizen naar een strijdgebied waar terreurgroep Islamitische Staat actief was. Hij kreeg toen 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk.

ANP