Misdaad

Leerstraf en werkstraf voor 15-jarige die homostel Daniel en Fabio beledigde

Een 15-jarige jongen die vorige maand in Amsterdam homostel Daniel en Fabio beledigde en discrimineerde, heeft van de kinderrechter van de rechtbank Amsterdam een taakstraf van 60 uur gekregen. 35 uur daarvan is leerstraf, de andere 25 uur is een voorwaardelijke werkstraf.

De jongen maakte deel uit van een groep. Naast de 15-jarige werden nog twee mannen, van 20 en 21 jaar, aangehouden. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

‘Gay is not normal’

Door het stel “In Amsterdam, gay is not normal” na te roepen zou de 15-jarige volgens de officier van justitie niet alleen het homostel hebben beledigd, maar gaf hij ook aan dat ‘homo zijn’ eigenlijk niet normaal is. Daarmee heeft hij de hele groep van homoseksuelen in diskrediet gebracht, zei de officier van justitie twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak.

Lees ook: Eis van 35 uur leerstraf voor 15-jarige die homostel Daniel en Fabio beledigde

Slachtoffer Daniel laat woensdag in een reactie aan Hart van Nederland weten “blij” te zijn met de uitspraak. “Ik spreek nu niet voor Fabio. Hij heeft nog wel moeite met wat er is gebeurd”, zegt hij. “Die jongen is vijftien, hij heeft nu nog tijd om zich te verbeteren.” Daniel is zegt daarnaast ook blij te zijn dat de rechter de jongen expliciet heeft veroordeeld voor belediging van homoseksuele mannen.

ANP/Redactie