Dieren

Lederschildpad van 2,5 meter gespot in Oosterschelde: 'Heel bijzonder'

In de Oosterschelde is dinsdagmiddag een 2,5 meter grote lederschildpad gezien. Het dier werd rond het middaguur gespot bij Wemeldinge en later op de dag bij Wilhelminadorp.

Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren noemt de waarneming ‘heel bijzonder’. “Lederschildpadden komen wel voor in de Noordzee, maar normaal gesproken zwemmen ze rond deze tijd ter hoogte van Cornwall”, zegt Van der Hiele.

Het Reddingsteam Zeedieren vermoedt dat het dier de verkeerde afslag heeft genomen. Toch denkt Van der Hiele dat het dier zich kan redden. “Hij eet kwalachtige dieren. En zolang hij genoeg eten verzamelt kan hij prima overleven.”

Groot leefgebied

De lederschildpad is een tropische soort en heeft een groot leefgebied, vertelt onderzoeker Hans Verdaat van Wageningen Marine Research. “Het dier legt eieren aan de kust van Suriname, de Caraïben, maar ook West-Afrika. Hij legt dus flinke afstanden af.”

In de nazomer wordt deze schildpad wel vaker gezien ter hoogte van Noord-Europa, maar meestal in open water. “Vaak zwemmen ze langs de kant van de Atlantische Oceaan. Dat er nu een levende lederschildpad wordt gezien in de binnenwateren in Nederland is daarom inderdaad bijzonder”, zegt de onderzoeker.

Lees ook: Schattig: 16 zeldzame schildpadjes geboren in Wildlands Emmen

Met rust laten

Mensen die deze schildpad tegenkomen worden door Reddingsteam Zeedieren opgeroepen om het dier met rust te laten. “Hij is niet direct gevaarlijk, maar mensen die toevallig zwemmen en de schildpad tegenkomen moeten wel hun boerenverstand gebruiken”, zegt Van der Hiele. “Het is en blijft een roofdier en hij kan bijten.”

Beeld: Politie Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur Zuid-West