Sport

Shorttrackster Lara van Ruijven in kritieke toestand in ziekenhuis

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) is tijdens een trainingskamp in de Franse Pyrenee├źn ernstig ziek geworden. Ze is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in het Franse Perpignan.

Vanwege gezondheidsklachten werd ze eind vorige week in het ziekenhuis opgenomen. Ze blijkt te kampen met een stoornis aan het auto-immuunsysteem. In de loop van het weekend ontstonden daarbij ernstige complicaties.

Lees ook: Schulting valt, Van Ruijven pakt brons in EK-finale 500 meter shorttrack

In kritieke toestand op intensive care

Van Ruijven verblijft voorlopig op de intensive care. “Haar toestand lijkt nu stabiel, maar is nog altijd kritiek”, zegt Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, die sinds maandagochtend bij haar in het ziekenhuis is.

De nationale shorttrackselectie verblijft sinds vorige week in Font Romeu, waar het team elke zomer op hoogtestage gaat. Van Ruijven, die recent een schouderoperatie had ondergaan, keek uit naar het trainingskamp. Na een snelle revalidatie zou ze voor het eerst weer op het ijs staan.

Wie is Lara van Ruijven

Van Ruijven, geboren in Naaldwijk, behoorde in 2018 tot het team dat bij de Winterspelen van Pyeongchang olympisch brons behaalde op de aflossing. Vier jaar eerder was ze bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 eveneens actief.

Van Ruijven veroverde in maart 2019 in Bulgarije de wereldtitel op de 500 meter, haar specialiteit. Ze is meervoudig Nederlands kampioene op de 500 meter. Bij de NK begin dit jaar in Leeuwarden eindigde Van Ruijven in het algemeen klassement als derde.