Gezondheid

Dankzij Wilma en Richard kunnen kwetsbare kinderen in coronatijd toch onderwijs blijven volgen

Nederlandse kinderen volgen massaal onderwijs op afstand nu alle basisscholen gesloten zijn door de ingrijpende coronamaatregelen. Maar wat als je geen laptop hebt? Dan val je buiten de boot. Gelukkig zijn er initiatieven om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Wilma de Joode en haar man Richard uit het Gelderse Herwijnen werken zich uit de naad om zoveel mogelijk kinderen een laptop te bezorgen. Samen zamelen ze de apparaten in. Indien nodig repareert Richard ze in de avonduren, na zijn werk. Wilma zorgt er op haar beurt voor dat de laptops bij de juiste kinderen terechtkomen.

Maar niet iedereen die zich bij het stel aanmeldt, krijgt een laptop. “We hebben 400 aanvragen. Dat zijn er veel meer dan we aankunnen”, vertelt Wilma aan Hart van Nederland. Daarom kiest ze uit de lange lijst de gezinnen die de laptops het hardst nodig hebben.

Ziekte van Duchenne

Zo heeft ze vorige week twee laptops afgeleverd in Arnhem, bij Debby Degen en Glenn Michel. Hun 6-jarige zoontje Lucas heeft de ziekte van Duchenne, een ernstige spierziekte. Op dit moment wordt hun huis aangepast en daarom woont het gezin tijdelijk in een Ronald McDonald Huis.

De kinderen zijn dolblij met hun nieuwe laptops. “We hadden wel een laptop, maar die heeft Glenn nodig voor zijn werk. De kinderen┬ákonden hier in het Ronald McDonald Huis eerst terecht op een soort huiscomputer, maar die is stuk gegaan”, vertelt moeder Debby.

Dankzij de actie van Wilma en Richard kunnen de kinderen nu toch de online lessen van hun school volgen. Ook bijna vijftig andere kinderen in het land zijn al verblijd met een laptop.

Arme gezinnen

Wilma en Richard zijn niet de enigen die zich bekommeren om de kinderen. Verschillende gemeenten bieden duizenden laptops en wifi-hotspots aan voor arme gezinnen die de middelen niet zelf kunnen aanschaffen. Dat is alleen nog niet genoeg om ieder kind een laptop te geven.

Het stel uit Herwijnen kan daarom nog veel laptops gebruiken, om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Wil je een apparaat doneren? Dat kan hier.

Beeld: Wilma de Joode