Lange wachtrijen voor filialen van bouwmarkt Hornbach op tweede paasdag

Ondanks de oproep van minister-president Mark Rutte om vooral thuis te blijven tijdens Pasen, stonden er maandag flinke rijen bij verschillende bouwmarkten in het land.

Beelden van de Hornbach in Kerkrade werden massaal gedeeld op sociale media, omdat daar tientallen mensen in de rij stonden om toch even wat klusartikelen te halen. En ook bij het filiaal in Den Haag was het druk, daar stond een file van auto’s tot ver buiten het parkeerterrein.

Mensen die een bezoekje brachten aan een bouwmarkt, moesten veel geduld hebben. Een beperkt aantal mensen mocht naar binnen, afhankelijk van de grootte van de winkel. Pas als iemand de zaak verliet, mocht weer iemand anders naar binnen. Automobilisten in de file voor de Hornbach kregen een flyer, op vertoon daarvan mocht één persoon naar binnen. En zelfs in de op het eerste oog heftige beelden uit Kerkrade, houdt iedereen wel netjes een winkelwagentje afstand van de voorganger.

Lees ook: Wil je het tuincentrum vermijden tijdens corona? Ga door de drive-in voor planten

In de paasfile

Een van de automobilisten in de rij in Den Haag geeft aan het wel druk te vinden, zo’n file. “Ik kan alleen niet wachten. Het is iets dringends voor mijn kast.” Die geluiden hoor je van meer klanten. “Ik ben in de tuin bezig. Mijn zand is op, ik weet niet waar ik het anders moet halen.” En: “Toch wat nodig, hè?”

Een andere chauffeur laat weten dat de bezoekers zich best netjes aanpassen. “Als iedereen een beetje om elkaar heen loopt, gaat het best goed.” Een andere fileganger legt de verantwoordelijkheid bij de overheid. “Als je dit echt niet wilt als regering, dan moet je zeggen dat ook de bouwmarkten dicht moeten.”

Lees ook: Tweede Paasdag dit jaar eens níet naar de meubelboulevard?

Volgens een woordvoerder van Hornbach verliep de dag volgens de richtlijnen van het RIVM. “De klanten blijven dan misschien niet thuis, maar ze hebben wel goed geluisterd naar de oproep om alleen te komen. Iedereen houdt zich rustig en er ontstaan geen gevaarlijke situaties. Ze hebben er vrede mee. Het is allemaal heel goed te reguleren, zowel qua auto’s op de parkeerplaatsen als mensen in de winkels. Het is eigenlijk een hele goede sfeer, zondag ook al.”

Lekker klussen

Bij de vestigingen van Karwei en Gamma liep het maandag niet storm, zegt een woordvoerder. “Ik denk dat Nederlanders goed hebben geluisterd. Ze hebben eerder alles in huis gehaald en zijn vandaag lekker aan het klussen, denk ik. Dit paasweekeinde was het alleen zaterdag best druk en liep het flink door.”

https://twitter.com/smurf0090/status/1249642565755965443

Tekst: ANP/redactie