Gezondheid

Meer kinderen worden ingeënt: vaccinatiegraad stijgt weer in bijna alle leeftijdsgroepen

Ouders laten hun kinderen weer vaker inenten tegen ziektes. De afgelopen jaren daalde de landelijke vaccinatiegraad in Nederland, maar voor het eerst in vijf jaar is de graad bij vrijwel alle leeftijdsgroepen gestegen, meldt het AD dinsdag.

Er wordt vooral vaker ingeënt bij pubermeisjes: de vaccinatiegraad tegen HPV – een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt – is met 7,5 procent gestegen. Ook worden baby’s vaker ingeënt tegen bof, mazelen en rodehond (een toename van 0,7 procent) en meningokokken (een stijging van 0,6 procent).

Lees ook: HPV-vaccinatie tegen kanker in de toekomst ook voor jongens

‘Vaccineren leeft weer’

Het percentage kinderen dat vorig jaar op tweejarige leeftijd alle vaccinaties volgens schema heeft ontvangen is gestegen van 90,2 naar 90,8 procent. Daar staat tegenover dat 4,4 procent van de peuters op die leeftijd nog geen enkele inenting heeft gekregen. Vooral in de zogeheten biblebelt blijft de vaccinatiegraad te laag.

“Het onderwerp vaccineren leeft weer”, aldus Hans van Vliet die het Rijksvaccinatieprogramma bij gezondheidsdienst RIVM leidt. “Dat is een heel andere boodschap dan de afgelopen jaren.” Ook Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is verheugd. “Ik voel me gesterkt in de maatregelen die ik heb ingezet om meer kinderen en jongeren te vaccineren.”

Lees ook: Kinderopvang mag straks toch niet-gevaccineerde kinderen weigeren

ANP