Politiek

Geslaagde scholieren krijgen landelijke 'feestdag' op 4 juni

Er komt een landelijke ‘feestdag’ voor geslaagde scholieren. Als het aan minister Arie Slob van Onderwijs ligt, kunnen ze op donderdag 4 juni allemaal de vlag met schooltas uithangen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dit jaar bestaat het eindexamen alleen uit de zogeheten schoolexamens, omdat het centraal schriftelijk eindexamen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus niet doorgaat. Veel scholieren vinden het jammer dat hierdoor een streep gaat door alle feestelijkheden die daarbij horen.

Minister Slob gunt de leerlingen “in deze ongekende crisis met dit landelijke moment toch een mooie afsluiting van hun middelbareschoolloopbaan”. Er is voor 4 juni gekozen omdat dan de meeste scholieren weten of ze geslaagd zijn of niet. Al is het nog niet duidelijk of er dan wel festiviteiten zijn toegestaan.

Extra toets bij onvoldoendes

Leerlingen met te veel onvoldoendes voor hun schoolexamens krijgen een kans om die cijfers op te halen met een extra toets. Deze ‘resultaatverbeteringstoetsen’ maken de helft uit van het eindcijfer en wegen dus even zwaar als het centraal schriftelijk eindexamen zou hebben gedaan.

Lees ook: Alle centrale eindexamens geschrapt door coronavirus

De toets moet een oplossing bieden voor scholieren hun schoolexamens matig hebben gemaakt en alles op het landelijke eindexamen hadden gezet. Zij mogen twee resultaatverbeteringstoetsen maken en dus twee vakken ophalen. De toetsen worden vanaf 4 juni afgenomen.

ANP