Opmerkelijk

Door foutje in paspoort laatste vlucht naar Nederland gemist: 'Gedoemd om niet bij elkaar te komen'

Eindelijk was het zover: de vrouw van Bertie uit het Afrikaanse Kameroen kon na vier jaar geregel emigreren naar Nederland. Op het punt van vertrek bleek echter dat er een typefout stond in haar paspoort, waardoor ze pas over een week kon vliegen. Maar in die week besloot de Kameroense overheid het luchtruim vanwege het coronavirus te sluiten.

”Het lijkt wel gedoemd om niet bij elkaar te komen”, zegt Bertie Borggreve tegen Hart van Nederland. Samen met zijn vrouw Blandine probeert hij al vier jaar lang de vereiste papieren bij elkaar te krijgen, zodat ze samen konden gaan wonen in het Overijsselse Borne. De kinderen van Blandine zouden ook meekomen.

Typefoutje

”In Kameroen is geen Nederlandse ambassade, dus moest mijn vrouw met haar kinderen eerst naar Ghana afreizen om daar naar een inburgeringsschool te gaan”, vertelt Bertie. Voor haar vertrek heeft ze haar huis opgezegd en haar kapperszaak in Kameroen verkocht.

In Ghana heeft Blandine vervolgens haar inburgeringsdiploma gehaald en kon haar visum worden geregeld. Eindelijk kon ze met haar kinderen afreizen naar Nederland. Toen werd er echter een typefoutje ontdekt in een van de paspoorten.

”Een medewerker van de ambassade vertelde haar toen dat dat foutje snel kon worden geregeld en dat ze het paspoort de volgende dag kon komen ophalen. Toen ze de volgende dag voor de deur stond, hing er een briefje op de deur met daarop de tekst: ‘Wegens corona gesloten’.”

Luchtruim gesloten

Bertie heeft vervolgens dagenlang met verschillende instanties gebeld om het paspoort alsnog in handen te krijgen. ”Uiteindelijk was dat gelukt en kon ze na een week nog mee met het laatste vliegtuig naar Kameroen. Daar aangekomen kwam ze erachter dat er geen vlucht meer ging vanuit Kameroen naar Nederland”, zegt Bertie teleurgesteld.

”Het is pech op pech op pech. Daar stond ze dan met al haar koffers. Na vier jaar zwoegen, tegenwerkingen, corruptie, huwelijk, verschrikkelijk veel geld, en bloed, zweet en tranen hadden we eindelijk de visums en verblijfvergunningen voor elkaar. Als dat foutje niet in haar paspoort stond, was ze waarschijnlijk al hier geweest.”

Bertie maakt zich nu ernstig zorgen over een uitbraak van het coronavirus in Kameroen. ”Als het virus daar uitbreekt, is het leed niet te overzien. Ze hebben daar geen goede ziekenhuisvoorzieningen. Ik wil daar niet te veel over nadenken eigenlijk.”

‘Komen we ooit nog bij elkaar?’

De verblijfsvergunning geldt tot en met 28 mei. Bertie vreest dat de Kameroense overheid voor die tijd het luchtruim nog niet opengooien. ”Dan begint het geregel weer van voor af aan. Vanuit Nederland kunnen ze verder ook niks doen, omdat mijn vrouw niet onder de noemer ‘gestrande vakantiegangers’ valt.”

Berties’ huis is al volledig ingericht op de komst van Blandine en haar kinderen. ”Ze woont nu in Kameroen bij familie, maar ik wil haar zo snel mogelijk hier in Nederland in mijn armen sluiten. Komen we ooit nog bij elkaar?”

Bertie met zijn vrouw Blandine en haar kinderen.