Dieren

Kwijlende katten met kapotte tongen door oplikken terrasreiniger

Grote kans dat je deze dagen in de tuin bent te vinden, om de boel weer klaar te maken voor de zomer. Maar pas op: als je met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag gaat, kan dat rampzalige gevolgen hebben voor dieren.

Bij een dierenkliniek in Hillegom zijn afgelopen weekend meerdere gewonde katten binnengebracht. Vermoedelijk hebben ze gazon- of terrasreinigers binnengekregen, die je bijvoorbeeld gebruikt om groene aanslag van je tegels te halen. De tong van de katten is helemaal kapot en ze kunnen niet meer eten.

Zweren op de tong

De dierenkliniek heeft een oproep op Facebook geplaatst om mensen die in de tuin aan het werk zijn te waarschuwen: ”Pas op met gazon- of terrasreinigers. Vandaag hebben we 4(!) katten gezien die zeer waarschijnlijk deze middelen hebben opgelikt of binnengekregen. Met als gevolg dat de tong bedekt is met zweren en de dieren niet meer kunnen eten en hevig gaan kwijlen.”

De gewonde katten zijn opgenomen in de dierenkliniek en komen er naar alle waarschijnlijkheid weer bovenop. De dierenkliniek raadt mensen aan om het terras ‘gewoon ouderwets met groene zeep en een borstel te lijf te gaan’.

Omgekeerde wereld

Niet iedereen kan zich in die oproep vinden, zo is te lezen tussen de reacties op Facebook. Zo reageert iemand dit wel een beetje de omgekeerde wereld te vinden: “Leg het probleem niet bij een ander neer. Ik zit nu met een groen uitgeslagen terras en kattenpoep tussen mijn planten, omdat mijn buren het normaal vinden om hun katten buiten te laten lopen.”

Een ander reageert: ”Ik vind het heel erg voor die katten, maar ik maak wel mijn tuin schoon. Zelf heb ik geen katten en andermans katten hebben niks in mijn tuin te zoeken.”

Foto: Facebook / Sterkliniek dierenartsen Hillegom/Nieuw Vennep