Gezondheid

Kwart van de coronapatiënten werkt in de zorg: 'Ze krijgen het niet van patiënten'

Van alle 23.097 Nederlanders bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld blijkt 24 procent in de zorg te werken. Dat meldt gezondheidsorganisatie RIVM vrijdag.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Per provincie zijn er wel grote verschillen in het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers. Zo maakt zorgpersoneel in Groningen 56 procent uit van alle gevallen, maar in Noord-Brabant gaat het om slechts 11 procent.

Het verschil komt onder meer doordat het virus niet overal even wijdverspreid is. Noord-Brabant heeft bijna een kwart van alle besmettingen in Nederland, terwijl in het noorden vrij weinig mensen positief getest hebben. Het lokale testbeleid speelt een rol, zegt het RIVM.

‘Besmet in buitenwereld’

Ook medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben het virus opgelopen. Dat gebeurde volgens directeur Ernst Kuipers “niet in het ziekenhuis, maar in de buitenwereld”. “Onze medewerkers krijgen het niet van patiënten, dankzij adequate voorzorgsmaatregelen.”

Bij iedere besmetting kijkt het Rotterdamse ziekenhuis naar de zogenoemde ‘vingerafdruk’ van het ontdekte virus. “We kijken of het overeenkomt met het virus in een patiënt in het ziekenhuis, en tot nu toe is het antwoord consequent nee”, legt Kuipers uit.

Sinds maandag worden ook huisartsen en medewerkers in de thuiszorg, verpleeghuizen en gehandicaptenzorg vaker getest op het coronavirus.

ANP