Kroegbaas Marcel in tranen na afwijzing steunaanvraag: 'Laat de wereld maar even zien dat het kut is'

Tranen en boosheid voor Marcel Brunsveld, de eigenaar van Grand Café 1909 in Julianadorp. Donderdag ontving hij slecht nieuws via een brief van het UWV. Daarin staat dat zijn aanvraag voor een NOW-regeling is afgewezen en hij geen negentig procent vergoeding krijgt voor zijn loonkosten. Volgens kroegbaas Marcel zit er niks anders op: “Ik ben klaar met ondernemen.”

De kroegbaas houdt het in een veelbekeken filmpje op de Facebook-pagina van het restaurant niet droog. Hij moet zijn personeel ontslaan en dat valt hem zwaar. “Wat mij het meest steekt, is dat mensen die jaren lang een tent runnen en een buffer hebben opgebouwd wel binnen de regeling vallen en ik, zoals andere startende ondernemers dus niet. Het zou eigenlijk allebei moeten.”

Grand Café in geboorteplaats Julianadorp

Vier jaar geleden opende hij al een eigen zaak in Amsterdam. Maar deze zaak verkocht hij, omdat hij graag een eigen tent wilde openen in zijn geboorteplaats Julianadorp. Na een volledige verbouwing opende hij zijn zaak Grand Café 1909 op 20 februari van dit jaar.

Kort daarna brak de coronacrisis uit, waardoor Marcel de deuren van zijn zaak al snel weer kon sluiten. Nu loopt hij de nodige vergoeding om zijn personeel te kunnen betalen net mis: “Ik heb altijd belasting betaald. Vanwege een verbouwing heb ik geen totale maandomzetcijfers over februari. Daardoor kan ik geen aanspraak maken op de regeling. Tweeënhalve ton naar de maan.”

De gedupeerde ondernemer vindt het belangrijk dat zijn bericht wordt gezien: “I don’t care dat ik zit te janken, laat de wereld maar even zien dat het kut is.” De emotionele boodschap van kroegbaas Marcel is in inmiddels al ruim tweeduizend keer gedeeld. Hij hoopt dat niet alleen hij, maar ook andere ondernemers geholpen worden. (Tekst gaat verder onder video)

Crowdfunding voor kroegbaas Marcel

Het bericht van Marcel bleef niet onopgemerkt bij de gemeente Den Helder. Wethouder Pieter Kos reageerde via Twitter “Nou UWV, kom op. Een zaak die net open is, kan natuurlijk geen omzethistorie tonen, maar heeft evident dezelfde loonkosten. Even repareren?”

Ook is er een crowdfundingsactie opgestart voor de gedupeerde horecaondernemer, die tot nu toe bijna tienduizend euro heeft opgeleverd. Tot grote vreugde van Marcel, al heeft hij gemengde gevoelens. “Erg lief, maar dit is niet wat je als ondernemer wilt.”

Reactie UWV

Het UWV laat in een reactie aan Hart van Nederland weten dat ze de teleurstelling van Marcel begrijpen. “De NOW-regeling is een simpele, eenvoudige regeling die als doel heeft zoveel mogelijk werkgevers in staat te stellen hun personeel door te betalen, zodat banen behouden blijven.”
Voor de regeling geldt wel een belangrijke voorwaarde: er moet sprake zijn van minimaal 20 procent te verwachten omzetverlies over een periode van drie maanden tussen 1 maart 2020 en 31 juli 2020. “Deze verwachte omzetdaling moeten we ergens mee vergelijken. Wanneer een onderneming voor 1 maart 2020 niet ten minste een volledige kalendermaand heeft bestaan, kunnen er geen omzetcijfers voor de vaststelling van de NOW worden vastgesteld.”
Ondernemers uit die groep komen daardoor niet in aanmerking op de subsidieregeling. “Daar is helaas in deze casus sprake van. Het UWV is uitvoerder van de regeling en kan deze niet zelf aanpassen.”