Opmerkelijk

Kritiek op biddende agenten in moskee op televisie: 'Politie moet neutraal zijn'

“Ik dacht dat we in Nederland een scheiding van kerk en staat hadden.” Op social media is veel kritiek te lezen op politieagenten die tijdens het Suikerfeest in dienstkleding bidden in een moskee. Dat was te zien in televisie-uitzendingen van Hart van Nederland en de NOS.

De agenten waren uitgenodigd door de El Oumma-moskee en De Blauwe Moskee in Amsterdam, net als moslims uit andere vitale beroepen. Op die manier werden zij bedacht voor hun inzet tijdens de coronacrisis.

‘Politie moet neutraal zijn’

De kritiek op sociale media richt zich vooral op de politieagenten, die in uniform aan het bidden zijn. Volgens sommige mensen moet de politie neutraal zijn en zijn ze dat op deze manier niet. “Ik heb hier geen goed gevoel bij”, laat Marc weten.

Dat vindt ook jurist Kim Boon. “Ik dacht dat we in Nederland een scheiding van kerk en staat hadden”, schrijft ze op Twitter. “Maar dat geldt blijkbaar niet met betrekking tot de islam. Prima als je wilt bidden, maar dat mag nooit onderdeel van je (politie)werk worden.”

 Wel in moskee, niet in de kerk

Mensen vragen zich ook af waarom agenten wel in de moskee te zien zijn, maar nooit in de kerk. “Ik ben 80 jaar en heb minstens 40 jaar in kerken gezeten. Nooit zag ik een agent in uniform. Waarom in moskeeën wel?”, aldus Dries op Twitter.

Tjerk Langman, raadslid voor de Lijst Pim Fortuyn in Eindhoven, vindt het een slechte actie van de agenten. Hebben jullie ooit politieagenten of brandweermannen tijdens het Kerstfeest in een kerk zien zitten? Waarom moeten ze dan tijdens het suikerfeestwel naar de moskee?”

Er zijn ook Twitteraars die geen kwaad zien in de biddende agenten tijdens het Suikerfeest. “De Blauwe Moskee heeft 30 moslims uitgenodigd die in de frontlinie werken van de coronacrisis”, twittert Nancy. “Dus politie, brandweer, zorg, supermarkten etc. Als dank voor hun inzet. Verder zijn alle moskeeën gesloten. Het werd er heel duidelijk bij verteld. Mja, luisteren hè…”

Reactie politie

De agenten zelf hadden zondag ogenschijnlijk ook niet het idee dat ze wat fout zouden doen. “Het is een mooi gebaar dat mensen in vitale beroepen uitgenodigd zijn op deze mooie gezegende dag voor ons”, zei politieagent Abdul Salhi tegen Hart van Nederland.

De politie wil naar aanleiding van de kritiek niet reageren, laat een woordvoerder weten, omdat het een politieke kwestie is geworden. Forum voor Democratie-raadslid Annabel Nanninga heeft namelijk schriftelijke vragen ingediend in de Amsterdamse gemeenteraad.

Ze verwijst daarin naar een gedragscode van de politie uit 2011. Daarin staat dat agenten ‘in contacten met het publiek’ afstand moeten nemen van onder andere levensovertuiging en religie. Nanninga wil weten of het Amsterdamse college het wenselijk vindt dat agenten en brandweerlieden in uniform hun religie praktiseren.