112

Grote brand verwoest kringloopwinkel in Amsterdam, tientallen flatwoningen ontruimd

Een kringloopwinkel aan de Postjesweg in Amsterdam-West is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door een grote brand. Tientallen flatwoningen moesten worden ontruimd.

De brandweer had het vuur rond 6.30 uur na vele uren blussen onder controle. De brand brak om 0.30 uur uit, maar door veel brandbare spullen in de winkel was het vuur volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio moeilijk te bestrijden. De brandweer verwacht nog wel even bezig te zijn met nablussen.

Vanwege de flinke rookontwikkeling zijn veertig tot vijftig woningen in een naastgelegen flatgebouw van acht verdiepingen ontruimd. De brandweer bekijkt nu welke woningen weer vrijgegeven kunnen worden voor de bewoners. De mensen zijn vannacht met bussen naar een hotel in de buurt overgebracht.

Vuur overgeslagen naar flat

Volgens de woordvoerster is het vuur naar ten minste een woning overgeslagen. Daar werden de vlammen eerder geblust. Ook wordt de structuur van de flat onderzocht omdat het gebouw urenlang is blootgesteld aan grote hitte.

Volgens de brandweer zijn er voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. De brandweer adviseert mensen die last hebben van de rook deuren en ramen te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Vijf woningen niet vrijgegeven

De meeste bewoners van de huizen naast de kringloopwinkel in Amsterdam die door een grote brand is verwoest, kunnen na een laatste check van de brandweer terug naar hun woning. Vijf woningen worden in verband met de schade nog niet vrijgegeven.

Deze huizen hebben veel water- en rookschade. Drie woningen worden maandag onderzocht, omdat het vuur tegen de zijkant aan woedde. Voor deze woningen moet worden beoordeeld of ze veilig zijn. De politie doet onderzoek op de plek van de brand.

Bron: ANP / Redactie
Beeld: HFV Photo Services