Gezondheid

Koningin Máxima reageert op coronacrisis: 'Het is raar niet thuis te zijn'

In een reactie op de zorgen om het coronavirus, zegt koningin Máxima het raar te vinden dat ze niet thuis is. “Dat je zo ver weg bent. Je hebt je kinderen daar, je vrienden daar en je ziet dat iedereen zenuwachtig wordt”, aldus de Koningin aan het einde van het ingekorte staatsbezoek aan Indonesië.

Het koningspaar handelt thuis volgens de richtlijnen van het RIVM, zoals het frequent wassen van handen, het niet aanraken van het gezicht en de afgelopen dagen met name het niet schudden van handen. “Ook wij hebben het hele bezoek geen handen gegeven, vaak onze handen gewassen en niet aan ons gezicht gezeten.”

In de voorste linie

Koning en koningin spraken hun grote waardering uit voor artsen en verplegend personeel die, zoals Willem-Alexander zei, “in de voorste linie staan” en zich voorbereiden op een verdere uitbreiding van het virus. “We willen deze gelegenheid gebruiken om hen een hart onder de riem te steken.”

De koningin vult aan: “De meeste doktoren en verplegers hebben nooit zoiets meegemaakt, hier kun je niet op trainen. Dus echt: veel succes.”

Vanuit Parapat is het gezelschap vertrokken naar Medan aan de noordoostkust van Sumatra. Daar staat het regeringsvliegtuig klaar voor terugkeer naar Nederland.

ANP