Lifestyle & Entertainment

Hoera! Koningin Máxima blaast vandaag 49 kaarsjes uit

Koningin Máxima viert zondag haar 49e verjaardag thuis op Huis ten Bosch met haar gezin. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus staan een feest met veel mensen in de weg.

Ook voor de koningin zijn de afgelopen maanden niet verlopen zoals gepland. Na een bliksembezoek aan Argentinië eind februari, waarna ze met haar moeder Maria del Carmen naar Europa kwam, de traditionele skivakantie in Lech en het bewogen staatsbezoek aan Indonesië begin maart viel de publieke agenda stil. Het dringende advies om thuis te blijven en vanuit huis te werken gold evengoed voor de koninklijke familie.

Actiever op social media

Het koningspaar is de voorbije weken met videoconferenties, videobellen en een aantal zorgvuldig uitgekozen, maar van tevoren niet formeel aangekondigde werkbezoeken overigens wel actief gebleven.

Daarnaast is het gebruik van sociale media toegenomen, zoals op Koningsdag duidelijk te zien was. Ook zaterdagavond was het gezin van de koning actief op social media toen de familie kort voor aanvang van het alternatieve songfestivalprogramma Eurovision: Europe Shine a Light een foto plaatste met daarin een boodschap voor heel Europa.

Versoepelingen

Met de versoepeling van de maatregelen kan het paleis ook weer gaan kijken welke eerder geplande activiteiten doorgang kunnen vinden. Ook wordt er bekeken of weer ‘normale’ bezoeken in het land mogelijk zijn. Zo moeten de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt, al zal dat niet al op 26 mei zijn. Daarnaast moet er gekeken worden wat met de voorgenomen inkomende- en uitgaande staatsbezoeken moet gebeuren.

De verjaardag is in huiselijke kring in de aanwezigheid van haar moeder en met traditioneel ‘torta’.