Politiek

Koning Willem-Alexander spreekt Nederlanders toe over coronavirus

Koning Willem-Alexander houdt vrijdagavond om 19.00 uur een toespraak waarin hij de huidige situatie rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus zal bespreken. De rede wordt uitgezonden op alle grote televisiezenders, waaronder SBS6.

Vanwege de toespraak van de koning wordt vrijdagavond een extra lange uitzending van In het Hart van Nederland uitgezonden, van 17.30 tot 19.00 uur. Daarna zal worden overgeschakeld naar de toespraak.

Zeldzame toespraak

Het komt niet vaak voor dat een Nederlandse koning (of koningin) het volk toespreekt op televisie, afgezien van de jaarlijkse kersttoespraak op 25 december. Sinds koning Willem-Alexander op 30 april 2013 werd ingehuldigd heeft hij de Nederlanders pas één keer eerder toegesproken. Dat was na de vliegramp met vlucht MH17, in juli 2014.

Willem-Alexander is niet de eerste vorst die het volk toespreekt over het virus. Onder anderen de Belgische koning Filip, koning Harald van Noorwegen en de Britse koningin Elizabeth hebben de bevolking eerder deze week al een hart onder de riem gestoken.

Premier sprak maandag

Ook premier Mark Rutte hield afgelopen maandag een toespraak op televisie, iets wat sinds de oliecrisis in 1973 niet meer was voorgekomen. Rutte besprak de ingrijpende maatregelen die het kabinet heeft genomen in de strijd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook legde hij uit waarom Nederland (nog) niet in ‘lockdown’ gaat.

Lees terug: Rutte in toespraak: groot deel van de Nederlanders zal corona krijgen

De minister-president gaf aan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking waarschijnlijk besmet zal raken. Er wordt volgens hem alles aan gedaan om de verspreiding zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen zodat de zorg in ons land niet overbelast raakt. Verder riep de premier alle Nederlanders op om in deze moeilijke tijden “een beetje op elkaar te letten”.

Redactie/ANP