Politiek

Koning haalt brief 94-jarige Jan Hoek aan in Troonrede: 'Ik heb er geen woorden voor'

Een hele eer voor de 94-jarige veteraan Jan Hoek: dinsdag refereerde koning Willem-Alexander aan de open brief die hij begin augustus schreef in het AD. In die brief roept Hoek jongeren op om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de ouderen en zwakkeren in tijden van corona.

Jan Hoek zat klaar om de Troonrede te kijken, maar vlak na het begin van de toespraak van de koning, rinkelde de telefoon. En dus miste hij het moment dat de koning zijn brief aanhaalde. “Heel jammer! Maar ik heb het daarna nog teruggezien. Ik vond de koning subliem. Zoals hij dat verwoordde, geweldig!”

De koning vertelde in de Troonrede dat de brief van meneer Hoek veel heeft losgemaakt in de samenleving. In de brief die de veteraan schreef, uit hij zijn zorgen over de jeugd die volgens hem niet altijd rekening houdt met de kwetsbare ouderen. Hij vraagt ze om dit jaar ‘de rug recht te houden’.

Lees ook: Jan (94) overweldigd door aantal reacties na oproep aan jongeren om het ‘kalm aan te doen’

Hoek had geen flauw idee dat de koning het over zijn brief zou hebben. “Had ik het geweten, dan had ik de telefoon laten gaan, haha!” Dat hij niet bij naam werd genoemd, vindt hij niet erg. “Heel Nederland kent Jan Hoek nu. Ik heb er nog steeds geen woorden voor. Ik ben geloof ik de enige staatsburger die dit is overkomen.”

Eerder liet meneer Hoek aan Hart van Nederland weten: “Ook al kan de jeugd zelf niet heel ziek van het coronavirus worden, toch kunnen ze anderen besmetten. En de kwetsbare mensen in de samenleving kunnen dat virus er niet bij hebben.”

Jan Hoek in de Troonrede

In de Troonrede zei koning Willem-Alexander het volgende hierover:

Juist in tijden van plotselinge schokken is het zaak oog te houden voor de lange termijn. Dat zijn we verplicht aan de jongeren, die de laatste maanden niet alleen moesten inleveren op hun leven nu, maar ook op hun vooruitzichten voor straks. Een 94-jarige veteraan maakte veel los met een ingezonden brief waarin hij de jongeren van Nederland opriep vol te houden en solidair te zijn met zijn generatie. Een 18-jarige student schreef hem terug hoe dankbaar hij was voor de vrijheid en alle mogelijkheden waarmee hij en zijn leeftijdgenoten opgroeien. Maar hij schreef ook hoezeer zij die vrijheid nu missen, hoe zij sleutelmomenten in het leven zomaar zien passeren en hoe extra onzeker de toekomst door de coronacrisis voelt. Die onzekerheid is er op het gebied van opleiding, wonen en werk. Tegelijkertijd is er de zorg over overkoepelende problemen als klimaatverandering, die door corona niet minder urgent worden. Deze brief raakt de kern van Prinsjesdag, want perspectief voor de toekomst begint altijd in het hier-en-nu. Dat is de spiegel die de volwassenen van morgen voorhouden aan de volwassenen van vandaag.

Lees ook: Troonrede koning: we moeten ons schrap zetten voor gevolgen zware economische terugslag

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland