Opmerkelijk

Niels (12) en klasgenoten zamelen geld in voor Australië met 'koala-challenge'

Een beetje een gek gezicht is het wel. Tientallen leerlingen van de middelbare school Agora in Roermond hangen vrijdagmiddag als koala’s in lantaarnpalen en vlaggenmasten. Ze zamelen geld in voor het door bosbranden getroffen Australië.

De bedenker van de ludieke actie is de 12-jarige Niels van den Berg. “Ik wilde een leuke actie organiseren en toen zag ik de ‘koala-challenge’ voorbijkomen. En toen dacht ik: dat is wel een leuk idee om hier op school te doen”, aldus Niels.

Die koala-challenge is zo makkelijk nog niet. Met de grootste moeite houden klasgenoten van Niels het vol om enkele minuten te blijven hangen. Echte koala’s kunnen dagen in een boom blijven hangen. Een meisje vertelt al hangend waarom ze meedoet: “Ik vind het belangrijk dat de koala’s gered worden. Ze kunnen er niks aan doen en ik vind het gewoon zielig.”

Niet alleen de leeftijdsgenoten van Niels doen mee, ook oudere leerlingen van de Agora-school klimmen in de vlaggenmasten. “Alles voor de koala’s”, aldus twee jongens uit de bovenbouw.

Koalatroffee voor de winnaar

Degene die van alle leerlingen het langst bleef hangen is Joep. Hij krijgt van Niels een zelfgemaakte koalatroffee. Ondanks dat de prijs prima past in zijn trofeeënkast, deed Joep vooral mee voor de koala’s, vertelt hij.

Hoeveel geld Niels opgehaald heeft? Dat weet hij nog niet precies. “Maar het geld stroomt binnen”, verzekert hij. “Ik had niet verwacht dat het zo goed ging. Ik hoop dat het geld gebruikt wordt voor het planten van nieuwe bomen in Australië, zodat de koala’s een nieuw thuis vinden.”

Lees ook: Tot nu toe 2,4 miljoen aan Nederlandse noodhulp voor Australië

Deze week spoort WNF kinderen aan om geld in te zamelen voor Australië. Door de gortdroge zomer wordt het land sinds december geteisterd door bosbranden. De natuurramp heeft mensen zelfs het leven gekost en ook heel veel dieren kwamen om. Naar schatting zijn al meer dan een half miljard wilde dieren omgekomen, waaronder duizenden koala’s.

Vrijdag aan het begin van de avond was er al meer dan 36.000 euro opgehaald.