Gezondheid

KNVB bereidt zich voor op maatregelen coronavirus: 'Het komt steeds dichterbij'

De KNVB brengt diverse scenario’s in kaart voor het geval de autoriteiten extra maatregelen nemen naar aanleiding van het nieuwe coronavirus. Vooralsnog kunnen alle voetbalwedstrijden in Nederland met publiek worden gespeeld. Dit in tegenstelling tot in landen als Italië, Frankrijk, Denemarken, Bulgarije, Roemenië en mogelijk binnenkort ook in Duitsland, waar in lege stadions wordt gevoetbald.

“Maar het zou snel kunnen omslaan”, zegt een woordvoerder van de KNVB tegen het ANP. “Het komt steeds dichterbij en we houden alles scherp in de gaten. We houden er rekening mee dat het ook in Nederland kan gaan gebeuren, maar vooralsnog volgen we de maatregelen van de Nederlandse overheden.”

De KNVB baseert zich op de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooralsnog is er geen reden om vanwege het virus, waarmee inmiddels ruim 320 Nederlanders zijn besmet, wedstrijden te schrappen of zonder publiek te gaan spelen. De voetbalbond brengt wel diverse scenario’s in kaart voor het geval de situatie verandert. In Zeist zaten vertegenwoordigers van diverse afdelingen uit het betaald- en amateurvoetbal maandag bij elkaar om de mogelijke consequenties te bespreken.

Lees ook: Coronavirus raakt Ajax: trainer en medische stafleden in quarantaine

Voorzorgsmaatregelen

Het RIVM kwam vrijdagavond met het advies aan inwoners van de provincie Noord-Brabant om bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken en thuis te blijven. Het was voor de KNVB aanleiding de voetbalster Aniek Nouwen en keeperstrainer Erskine Schoenmakers, beiden woonachtig in Brabant, uit voorzorg weg te halen bij de Nederlandse voetbalsters die in Frankrijk een toernooi spelen.

De Eredivisie CV heeft de clubs opgeroepen om hun spelers zo min mogelijk in contact te brengen met de buitenwereld. Zo geven de voetballers elkaar geen hand meer en ze mijden ook fysiek contact met onder anderen fans en sponsoren. PSV en Feyenoord besloten zondag zelfs om hun spelers uit de mixed zone te weren, de plek voor interviews met de pers.

ANP