112

Woeste demonstranten houden online klopjacht op undercoveragenten die bij boerenprotest waren

Op sociale media is woensdag een klopjacht ontstaan op een paar politieagenten die in burgerkleding bij het boerenprotest in De Bilt waren. Volgens het AD roepen demonstranten elkaar op om beelden van de agenten zoveel mogelijk te verspreiden om op die manier hun identiteit te achterhalen.

Op de Facebookpagina’s van verschillende actiegroepen circuleren nu foto’s en video’s van enkele undercoveragenten in De Bilt. De agenten staan herkenbaar in beeld, van sommigen zijn zelfs al andere beelden verspreid. Politiebonden reageren furieus. “Dit is ronduit schandalig”, stellen ze tegen de krant.

Lees ook: Vijf mensen opgepakt voor verstoren boerenprotest in De Bilt

Rond het boerenprotest werden woensdagmiddag vijf mensen opgepakt. Volgens de politie probeerden ze de demonstratie te verstoren en maakten ze zelf geen deel uit van de betoging. Na de arrestatie was het even onrustig. Onder de arrestanten is voorman Tinus Koops van actiegroep Nederland in Opstand.

‘Aantasting persoonlijke levenssfeer’

Het doel van de verspreiders is om de identiteit van de agenten te achterhalen, zodat ze bij een volgende demonstratie makkelijker herkend kunnen worden. Onacceptabel, vinden de politiebonden. “Dit is iets waar de korpsleiding streng naar moet kijken”, vindt voorzitter Hans Schoones van ANPV.

“Het kan en mag niet zo zijn dat de persoonlijke levenssfeer van onze agenten, die gewoon hun werk doen, zo wordt aangetast”, stelt hij verder. “Ronduit schandalig en zeer bedreigend voor onze rechtsstaat. Laten we hopen dat minister Grapperhaus zich hierover uitspreekt.”

ANP