Uniek door corona: KLM vliegt na 20 jaar weer naar Sydney

KLM vliegt voor het eerst in bijna twintig jaar weer naar Sydney. De vliegmaatschappij gaat de komende dagen Nederlanders ophalen die vastzitten in Australië door de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het eerste vliegtuig vertrekt donderdagavond en zal na een korte stop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur doorvliegen naar Sydney. In totaal zullen er zes vluchten worden ingezet om de gestrande Nederlanders terug te halen.

In 2001 vloog KLM voor het laatst naar Australië. Vanwege een samenwerking met een andere maatschappij verdween bij KLM de rechtstreekse vlucht naar het verre land down under.

Navigeren naar Sydney

Voor piloot Rob Flick is het 25 jaar geleden dat hij op deze route heeft gevlogen. “Ik voel me vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben”, zegt hij tegen Hart van Nederland. “Deze reis is namelijk niet zomaar even geregeld.”

Zo kreeg het vliegtuig een technische update en moest de navigatie worden aangepast. “Dat was nodig omdat we heel lang niet in de richting gevlogen hebben. En uiteraard moeten we wel kunnen navigeren naar Sydney”, legt de piloot lachend uit.

Ook zijn er tijdens deze reis – net als op andere vluchten – meerdere voorzorgsmaatregelen vanwege het coronavirus.

2000 Nederlanders ophalen

Flick zal eerst als passagier met het KLM-toestel naar Kuala Lumpur meegaan. Daar lost hij de bemanning af en vliegt hij vanuit Maleisië naar Sydney. Na een stop in de Australische stad zal de piloot weer terugvliegen naar Kuala Lumpur, waar een nieuwe bemanning het toestel overneemt.

De komende twee weken worden er 2000 Nederlanders uit Australië opgehaald. Flick kijkt ernaar uit hen terug te mogen vliegen richting Nederland: “Ondanks alles hoop ik toch een kleine glimlach op hun gezicht te toveren.”

Beeld: KLM