Politiek

KLM gaat omvliegen, niet meer over Iran en Irak vanwege raketaanvallen

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft na overleg besloten niet meer over Iran en Irak te vliegen. In Irak vonden de afgelopen week twee raketaanvallen plaats, die van afgelopen nacht werd afgevuurd in Iran.

Tot wanneer KLM de twee landen in het Midden-Oosten mijdt is niet bekend. Alleen vliegvaartmaatschappij Iran Air vliegt nog op Iran.

Risico-analyse

De luchtruimen worden ‘tot nader order’ ontweken. De beslissing betekent dat verschillende KLM-vluchten naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten alternatieve routes vliegen. Dat geldt woensdag voor tien vluchten en zorgt gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd.

Het gaat in ieder geval om de vluchten van of naar Dubai, Muscat (Oman), Bangkok, Kuala Lumpur, New Dehli, Mumbai, Bangalore (India).

KLM besloot woensdagochtend tot een risico-analyse na de gebeurtenissen in het gebied. “We hebben de veiligheid van passagiers en medewerkers hoog in het vaandel, daarom maken we zo’n risico-analyse”, zei een woordvoerder daarover. “Als er iets in de wereld gebeurt, doen we dat altijd.”

Lees ook: Geen Nederlanders geraakt bij Iraanse raketaanvallen in Irak

Ook andere internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer over Irak en Iran, met uitzondering van Iran Air.  Zij vliegt vooralsnog gewoon vanaf Schiphol op Teheran. Volgens een medewerker van Iran Air, zijn er geen berichten over annulering van vluchten of veranderingen in het vluchtschema.

Vliegtuig neergestort in Iran

Dinsdagnacht stortte een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines neer, enkele minuten na vertrek vanaf de Iraanse hoofdstad Teheran. Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Volgens de Oekraïense autoriteiten waren er problemen met de motoren van het toestel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zaten in de Boeing die in Iran is neergestort. Dat heeft het ministerie op Twitter gemeld.

De meeste mensen in het passagierstoestel hadden niet de Oekraïense nationaliteit. Het gaat om 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken na de vliegramp, die aan meer dan 170 mensen het leven heeft gekost.