Politiek

'Kliklijn' tegen samenscholing in Purmerend, eerste meldingen zijn al binnen

Meerdere gemeentes in Nederland zetten in de strijd tegen samenscholing een zogenoemde ‘kliklijn’ in. Het gebeurt nog te vaak dat er groepsvorming op straat plaatsvindt en dat mensen geen anderhalve meter afstand tussen elkaar houden.

Dat moet anders, zo vindt burgemeester van Purmerend Don Bijl. Via een meldpunt kunnen mensen laten weten als ze iemand of een groep mensen zien die zich niet aan de speciale coronamaatregelen houdt. Dat gebeurt nu onder meer in Purmerend en Beemster.

Ongemakkelijk

Maar de meeste inwoners van de Noord-Hollandse plaats staan niet echt te trappelen om gebruik te maken van de meldpunt. ”Dat meen je niet?” vraagt een medewerker van een patatkraam. ”Nee, man ik hou niet van ‘snitches”’, lacht hij. De patatbakker krijgt bijval van een oudere vrouw. ”Aan de ene kant is het goed dat het er is. Maar aan de andere kant blijft het klikken, en dat is toch vervelend”, concludeert de vrouw.

Burgemeester Bijl snapt dat wel: ”Kennelijk voelt het een beetje ongemakkelijk om te gaan bellen hiervoor. Maar aan de andere kant leven we nu wel een speciale situatie waarin dit soort maatregelen nodig zijn”, beargumenteert de burgervader.

‘Boetes tot 400 euro’

Na een belletje gaat de afdeling Handhaving van de gemeente op het incident af en kunnen zij, na gewaarschuwd te hebben, boetes tot maar liefst 400 euro uitschrijven. De eerste meldingen zijn al gemaakt.

Er zijn donderdag nog geen boetes uitgedeeld, wel is er meerdere keren gewaarschuwd door het Handhavingsteam.