Misdaad

Kickbokster Anne wil gerechtigheid voor jarenlang misbruik door haar coach

Als meervoudig wereldkampioen kickboksen leek Anne een rooskleurige toekomst in de topsport tegemoet te gaan. Die droom veranderde al snel in een nachtmerrie toen ze van haar veertiende tot haar zeventiende bijna dagelijks door haar coach seksueel werd misbruikt.

Maandag kwam de zaak na jaren eindelijk voor in de rechtbank in Groningen. “Het voelde heel zwaar, maar achteraf ook als een opluchting omdat het na zoveel jaar eindelijk voor is gekomen”, vertelt de nu 21-jarige Anne aan Hart van Nederland.

In de rechtszaal las ze haar slachtofferverklaring voor. Een belangrijk moment. “Ik wilde duidelijk maken hoe hij mij echt heeft gemanipuleerd,” vertelt Anne. “Daarnaast vond ik het heel belangrijk dat er een keer werd gezien wat het met mij heeft gedaan en nog steeds doet. En dat hij een gevaar is voor de maatschappij.”

Manipulatief

“Ik was heel erg afhankelijk van hem, na wat hij mij heeft wijsgemaakt”, vertelt Anne. “Ik kan kickboxen met of zonder hem, maar als iemand je wijsmaakt dat je zonder hem niks gaat bereiken en niks waard bent, dan ga je dat op den duur zelf geloven. Dat is wat er is gebeurd.” Het manipulatieve gedrag van haar coach ging van kwaad tot erger. “Hij heeft heel slim mijn sociale kring weggehaald, waardoor ik niemand meer had om erover te praten.”

Dat haar coach tijdens de zitting alle aantijgingen van de hand wees, kwam voor Anne niet als een verrassing. “Ik had zijn reactie heel erg verwacht, omdat hij zich vier jaar lang zo heeft opgesteld”, zegt ze. “Hij heeft nooit emotie getoond en het enige wat hem ooit heeft geïnteresseerd is hoe zielig hij is en hoe verschrikkelijk hij het allemaal heeft, maar hij kijkt nooit verder dan dat.”

De officier van justitie heeft maandag een celstraf van 32 maanden tegen de coach geëist. Anne hoopt dat de rechter daarin mee gaat. “Ik ben heel erg blij met überhaupt een gevangenisstraf, want dat is wat ik redelijk vond”, stelt ze. “Wat voor mij heel zwaar meetelt is dat hij geen les meer mag geven aan minderjarige kinderen. Dat is een van de dingen die ik echt heel belangrijk vond.”