Opmerkelijk

Kick Out Zwarte Piet gaat in zes Brabantse steden controleren op 'racistische outfits'

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet gaat dit weekend in zes Noord-Brabantse steden controleren op racistische outfits. Lokale afdelingen van Kick Out gaan feestvierders vragen om tijdens het carnavalsweekend te gaan letten op “racistische verkleedpartijen”.

Zo gaan leden van de groep onherkenbaar de straat op in Eindhoven, Den Bosch, Helmond, Breda, Roosendaal en Oss.

Foto’s en filmpjes maken

Er wordt onder andere gevraagd om foto’s of video’s te maken van kostuums en outfits van carnavalsvierders die volgens hen echt niet kunnen. Kick Out Zwarte Piet gaat het ingestuurde beeldmateriaal vervolgens bestuderen. Mocht het kostuum of outfit echt niet door de beugel kunnen dan sturen zij het door naar het Meldpunt Discriminatie.

“Het moet anno 2020 toch gewoon mogelijk zijn om een feest te vieren zonder racistische bijsmaak”, vertelt Jerry Afriyie aan Hart van Nederland. “Net als Sinterklaas moet carnaval een feest worden voor alle Nederlanders. We moeten echt stoppen om andere bevolkingsgroepen onderuit te halen om het ‘gezellig’ te hebben.”

‘Mondkapjes en indianentooien’

Volgens de groep gaat het niet alleen om indianen en afropruiken. Maar alle kostuums waar de cultuur van een andere bevolkingsgroep wordt toegeëigend. Dit kan, maar is niet gelimiteerd tot de typische geishakleding en indianentooien. Ook wordt er in de gaten gehouden of mensen verkleed gaan als Chinees met een mondkapje.

“Carnaval is een mooie traditie waarin alles op zijn kop mag”, schrijft KOZP op Facebook. “Daarom is het het allermooiste als het ook echt een feest voor iedereen is. Dus zonder racisme.”