Lifestyle & Entertainment

Kerstbomen de deur uit, maar waarheen?

Het weekend van 4 en 5 januari ruimen veel mensen hun huis op en dat betekent exit voor de kerstbomen. Maar waar breng je hem naartoe?

Steeds minder gemeenten kiezen voor een kerstboomverbranding, omdat dat slecht zou zijn voor het milieu. Maar wat moet je dan met je kerstboom? Er zijn meerdere opties, maar vooral degenen die er van tevoren over nadenken kunnen een ├ęcht duurzame keuze maken.

Boom herplanten

In IJsselstein hebben bewoners een duurzame actie op poten gezet in samenwerking met de lokale Intratruin. Wie daar in december een kerstboom met kluit kocht, kan deze nu weer terugbrengen. De boom wordt opnieuw geplant en over een jaar kun je je eigen kerstboom weer ophalen. Deze is – als het goed is – dan ook een stukje gegroeid.

Overigens kun je een boom met kluit zelf ook thuis met pot en al buiten zetten en een jaar later opnieuw naar binnen halen. Dat zou een boom zo’n vier jaar vol moeten houden.

Kerstbomen als speelgoed

Voor wie een kerstboom zonder kluit kocht is er ook een plek om te recyclen: DierenPark Amersfoort. Bezoekers konden daar zaterdag hun kerstboom inleveren. De dierenverzorgers brachten deze vervolgens naar de beren, tijgers, bavianen en olifanten om mee te spelen. De dieren vinden het heerlijk.

Brandstapel

De laatste en nog steeds meestgebruikte optie is het verbranden van de kerstboom. In Heemskerk ging zaterdag op twee plekken de fik erin.