112

Kermisexploitanten demonstreren op en rond Malieveld, A12 richting Den Haag weer open

Update: de A12 is in de richting Den Haag weer helemaal open. Dat meldt de ANWB. De A12 was bij Nootdorp vanaf 10.45 uur gesloten vanwege de stoet kermiswagens die op weg was naar Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Om 13.35 uur werd op de A12 richting Den Haag een eerste rijstrook vrijgegeven. Vanaf 14.30 uur mag het verkeer weer over alle rijstroken rijden. Door het protest van de kermisexploitanten is de A12 ook in de richting van Utrecht kort dicht geweest.

Ook de voormalig directeur van Circus Renz, Milko Steijvers, was op het Malieveld. Sinds het faillissement van zijn circus verdient hij zijn brood met een vlooientheater, op de kermis! En ook hij kan niet aan de slag, tot 1 september.

Artikel gaat verder onder de video:


Extra wagens

De gemeente Den Haag wilde in eerste instantie maximaal tien kermisvoertuigen toestaan op het Malieveld, andere voertuigen moesten worden geparkeerd bij het ADO Stadion. Inmiddels is de gemeente hierop teruggekomen en geven ze aan dat er toch nog plaats is voor extra wagens. Voor hoeveel wagens er precies plek is, kon een woordvoerder niet zeggen. “De wagens hebben allemaal een ander formaat, daarom is het lastig een inschatting te maken.”

Lees ook: Honderden kermisexploitanten klaar voor manifestatie op Malieveld Den Haag

Op Twitter liet de politie weten een stoet kermiswagens tegen te houden op de A12 bij de afslag Ypenburg. Ze zijn door de politie staande gehouden, omdat ze zich niet hielden aan de gemaakte afspraken. Een aantal van de demonstranten is op het wegdek gaan zitten en claimt dat ze “telefonisch in gesprek zijn met de politie op het Haagse Malieveld”.

Inmiddels laat de politie op Twitter weten dat het parkeerterrein bij het stadion vol is. Ook laten ze weten dat de toegangswegen vol staan met kermisvoertuigen. Ze roepen dan ook op niet meer naar Den Haag te komen. Of de kermisexploitanten daar gehoor aan gaan geven, is niet duidelijk.

Malieveld

Op het Malieveld staan inmiddels tussen de 100 en 150 betogers met ongeveer tien voertuigen en spandoeken met daarop teksten als ‘kermis is cultuur’. Op het industrieterrein rond het ADO Stadion staan honderden wagens van kermisexploitanten.

Rijkswaterstaat laat op weten dat de A12 vanaf Nootdorp is afgesloten op verzoek van de politie. Gevraagd wordt om te rijden via Rotterdam (A20 en A13). Ook de rijrichting Utrecht is afgesloten voor verkeer.