Lifestyle & Entertainment

Keith Bakker gaat 'all the way' in Pieter Baan Centrum

Keith Bakker zegt volledig te zullen meewerken aan het onderzoek van psychologen en psychiaters als hij later dit jaar wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De voormalig verslavingsgoeroe wordt verdacht van seksueel misbruik van een meisje.

Bakker zit sinds oktober vast. Volgens justitie heeft hij een toen 16-jarige meisje van het voorjaar 2016 tot augustus 2018 misbruikt in Hilversum, Amsterdam, Londen en Saint-Tropez. De voormalig verslavingsgoeroe ontkent dit en zegt dat hij een relatie met haar had.

Lees ook: Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker blijft voorlopig in de cel

Gedwongen opname in Pieter Baan

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak van Bakker werd in mei uitgesteld omdat er meer psychiatrisch onderzoek nodig was. Justitie wil weten of Bakker wel of niet een stoornis heeft. In mei reageerde hij nog zwaar teleurgesteld op het besluit om hem gedwongen op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum.

Woensdag zei zijn advocaat dat hij inmiddels bereid is volledig mee te werken aan het onderzoek. “Bakker zegt: ‘Ik ga laten zien wie ik ben. Ik ga all the way. Het OM wil zien wie ik ben, dat ga ik laten zien'”, aldus de raadsman.

‘Kleine kans op herhaling’

Bakker heeft volgens zijn advocaat al meerdere behandelingen achter de rug, bij hulpverleners in Engeland, Singapore en Bali. Zijn advocaat vroeg de rechtbank toestemming om die medische informatie op te vragen en te verstrekken aan de onderzoekers van het Pieter Baan Centrum. Die rechtbank stemde daarin toe.

Uit deze informatie zou moeten blijken dat het recidiverisico klein is. “Hij is er zelf van overtuigd dat hij niet opnieuw in deze situatie komt”, aldus zijn advocaat.┬áDe rechtbank gaf ook toestemming voor het opnieuw horen van de vrouw die aangifte deed en haar ouders.

De volgende zitting is op 8 oktober, maar de zaak zal ook dan nog niet inhoudelijk behandeld worden.

Tekst & Beeld: ANP