Gezondheid

Katja Schuurman woest om officiële waarschuwing na overtreden coronaregels

Katja Schuurman gaat los op social media. Haar man Freek van Noortwijk is de chef-kok van Breda in Amsterdam en laat dat restaurant nu net een officiële waarschuwing hebben gekregen van de gemeente voor het overtreden van de coronaregels voor de horeca.

Ze beseft al direct dat haar woeste bericht voor veel ophef kan gaan zorgen, maar de presentatrice en actrice plaatst het bericht toch. “Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels – 22.00 sluiten – houdt om 22.03 uur? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten – een laatste propt een hapje dessert naar binnen – niet exact om 22.00 uur buiten staan?”

De officiële waarschuwing betekent nog geen straf of geldboete voor het restaurant. Maar… “Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.”

Katja deelt ook een filmpje van ruzie voor restaurant GUTS tussen een handhaver en medewerkers van de Amsterdamse horecagelegenheid.

Bericht gaat verder onder het Instagrambericht:


View this post on Instagram

Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan? @restaurantbreda (Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.) Het filmpje is ook van gisteravond @restaurant_guts , waar allang geen gasten meer aanwezig waren, maar de eigenaren aan het opruimen waren geweest; het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt. Ik kan me voorstellen dat het voor onze handhavers van de wet ook allemaal nog lastig te volgen is, maar de toon van deze politiedame -“ik vind het heel irritant, dus doe gewoon je lampen uit en ga weg”- komt op mij nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen over. Mensen, in zoveel verschillende sectoren, moeten al maanden lang elke dag vechten om hun bedrijf te laten overleven. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eigenaren en personeel van restaurants. Ook zangers, theatermakers; de hele cultuursector dreigt om te vallen door regels die op z’n zachtst gezegd niet consequent doorgevoerd worden voor eenieder in ons land. Ik noem kerken. En vliegtuigen. Of Ton uit Rossum, die eigenaar van een bedrijf met touringcars, die in die hoedanigheid maximaal 15 mensen mag vervoeren, maar wordt diezelfde bus ingezet voor de NS mogen dit er 30 zijn. Met hoeveel verschillende maten wil onze overheid meten? Over de luchtvaart en Schiphol moeten we in dit kader maar helemaal zwijgen; elk weldenkend mens krijgt dan al helemaal kortsluiting. Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman) on

Boodschap voor de overheid

Katja heeft nog een dringende boodschap voor Nederland en haar overheid. “Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

Haar gevreesde ophef blijft echter uit. Andere BN’ers steken haar juist een hart onder de riem. “Wat vreselijk, je hebt meer dan gelijk!” schrijft Babette van Veen bijvoorbeeld. Ook Simon Keizer reageert geschokt: “OMG!”

Via Show.nl