Politiek

Kabinet komt met honderden miljoenen voor boeren tegen stikstofcrisis

De regering maakt honderden miljoenen vrij voor boeren om de stikstofcrisis te bezweren. Het geld is deels bedoeld om boeren die willen stoppen uit te kopen. Boeren die door willen gaan krijgen steun bij het verduurzamen van hun stallen.

Zo wordt er 350 miljoen vrijgemaakt voor veehouders die willen stoppen, die plannen hiervoor lekten eerder deze week al uit. Er wordt ook geld bijgelegd voor alle varkenshouders die hebben aangegeven dat ze een einde maken aan hun bedrijf.

Daarnaast komt er 172 miljoen euro beschikbaar voor innovatie en verduurzaming voor agrariƫrs die willen doorgaan.

‘Peperdure maatregel’

Met de plannen worden dus opnieuw grote bedragen vrijgemaakt voor de boeren, die volgens het kabinet hun steentje bij moeten dragen in de strijd tegen stikstof. Toch zijn de boeren zelf niet enthousiast over de plannen. Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief noemde het vrijdagochtend een “peperdure maatregel”, die weinig stikstof bespaart.

Dijkhuizen wil dat het kabinet beter kijkt naar zijn eigen voorstellen, die er vooral voor zorgen dat blijvers schoner gaan boeren. Voor dat plan is volgens de boerenorganisaties overigens 3 miljard euro nodig.