Gezondheid

De zoon van Monique pleegde zelfmoord: 'Met de juiste hulp had hij nog geleefd'

Donderdag had hij twintig moeten worden, maar zover kwam het niet. Vorige week maakte de 19-jarige Justin uit Apeldoorn namelijk een einde aan zijn leven.

Justin kampte met een combinatie van autisme en ADHD en had veel zorg en begeleiding nodig. Zijn moeder Monique van Wieringen is ervan overtuigd dat haar zoon nog had geleefd als hij de juiste zorg had gekregen. Ze plaatste daarom op Facebook een open brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Geen verrassing voor moeder

De dood van Justin kwam eigenlijk niet als een verrassing voor Monique, vertelt de moeder aan Hart van Nederland. “Ik heb me eigenlijk zijn hele leven al zorgen gemaakt om hem. Afgelopen zomer deed hij zijn eerste zelfmoordpoging.”

“Samen met zijn zusje heb ik hem net kunnen tegenhouden.” De tiener wordt opgenomen, maar kan na drie dagen gewoon weer gaan. “Het ging om een vrijwillige opname en Justin vertelde daar dat hij geen zelfmoord meer wilde plegen”, zegt Monique.

Justin volwassen, zorg stopt

Tot zijn achttiende krijgt Justin de juiste begeleiding voor zijn stoornis, maar die stopt als hij volwassen wordt. Monique wil op dat moment dat haar zoon een indicatie krijgt voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Die komt er niet, omdat Justin eigenlijk op een “te hoog niveau” zit.

Hij glijdt af en Monique besluit om verlof te nemen van haar werk om voor haar zoon te zorgen. Hulpkreten bij verschillende instanties lopen op niets uit. Na de eerste zelfmoordpoging vorig jaar volgen er meer. De laatste van vorige week wordt Justin fataal.

Tekst gaat verder onder foto

Nachtmerrie wordt werkelijkheid

Monique heeft ontzettend vaak aan de bel getrokken. “Wat ik ook deed, mailen, bellen, niemand voelde zich verantwoordelijk om Justin te helpen.”

En nu is haar “nachtmerrie als moeder” werkelijkheid geworden. “Mijn lieve zoon die zo’n mooie toekomst kon hebben, heeft in een psychose zijn leven beëindigd op een vreselijke manier”, schrijft ze in de brief aan de staatssecretaris.

Woensdag is de uitvaart van Justin, hij zou een dag later twintig zijn geworden. “Voor Justin is het te laat, maar Paul, help alsjeblieft de jongeren voor wie het nog niet te laat is”, smeekt de moeder.

“Wat ik nu doormaak zou niemand door mogen maken. Mocht je hierbij mijn hulp nodig hebben om dit te realiseren, dan ben ik meer dan bereid”, laat Monique weten in de brief. Haar Facebook-bericht is inmiddels al ruim 6000 keer gedeeld.

Jeugdhulp niet stoppen

Monique wil dat de wet verandert. De jeugdhulp zou volgens haar niet moeten stoppen bij 18 jaar, maar bij 23. Zij zegt dat Justin als volwassene werd gezien, terwijl hij dat eigenlijk nog helemaal niet was. Dat de hulp daarom abrupt stopte, vindt ze een slechte zaak.

De moeder heeft inmiddels contact gehad met staatssecretaris Blokhuis. “Hij geeft aan dat er een onderzoek wordt gestart bij de gemeente Apeldoorn. Als de uitkomsten daarvan bekend zijn, wil hij dat ik langskom op het ministerie om de resultaten te bespreken.”

Heb je zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het telefoonnummer 0900-0113 is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Ook kun je kijken op 113.nl.