Gezondheid

Jubileumeditie Pride Amsterdam afgelast om coronacrisis

De 25e editie van de Pride Amsterdam gaat niet door. Het bestuur van de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) vindt het vanwege de coronacrisis niet verantwoord en ook niet haalbaar het jaarlijkse festival te organiseren.

Volg ons liveblog voor het laatste coronanieuws

“We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan”, zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel van AGP. “Bovendien is een Pride organiseren in een 1,5 metermaatschappij ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.”

Volgens de stichting speelt ook mee dat bij het evenement veel organisaties betrokken zijn, die zwaar worden getroffen door de coronacrisis en mogelijk geen budget meer beschikbaar hebben voor de Pride. In overleg met de gemeente is daarom besloten de jubileumeditie van het feest voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) een jaar te verschuiven. AGP behoudt daarom de vergunning, die dit jaar zou aflopen.

AGP mag subsidiebedrag houden

Ook financieel komt de gemeente AGP tegemoet. “Een jaar zonder Pride Amsterdam is namelijk niet een jaar zonder uitgaven, maar wel zonder inkomsten”, zegt Huffnagel. “Daarom heeft de gemeente besloten dat wij 80 procent van het subsidiebedrag mogen behouden om daarmee een gedeelte van het verlies in 2020 te dekken.”

Deelnemers die een plek in de 25e botenparade hebben bemachtigd, blijven verzekerd van deelname.

ANP