Gezondheid

Tweehonderd jongeren tot nu toe getest in coronateststraat Terschelling

Ongeveer tweehonderd jongeren zijn donderdagochtend naar een speciale testlocatie op het eiland Terschelling gegaan om te kijken of ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. De meesten horen in de loop van donderdag de uitslag. Bij de jongeren gaat het vooral om mensen die op de populaire jongerencamping Appelhof verblijven. Zeker acht mensen die daar zijn geweest, hebben het coronavirus opgelopen.

Om de jongeren te testen, heeft de Friese GGD een testlocatie geopend in een kerk in het dorp Midsland, niet ver van Appelhof. De gezondheidsdienst rekende op honderd bezoekers, maar de animo bleek twee keer zo groot.

Lees ook: Eerste coronateststraat voor mensen zonder klachten geopend op Schiphol

Ook eilanders en andere toeristen met klachten kunnen zich laten testen, net als medewerkers van de camping en de nabijgelegen supermarkt, die veel contact hebben gehad met jongeren. Ze hoeven daarvoor geen afspraak te maken. De Friese GGD verwacht later donderdag de uitslagen te hebben. Ook de komende week is de testlocatie in gebruik.

Aparte veerboot

Campinggasten die negatief worden getest en naar huis willen, worden donderdagavond met een aparte veerboot naar het vasteland gebracht. In Harlingen kunnen ze gewoon de trein naar huis nemen, als ze dat willen. “Als je afstand houdt en een mondkapje draagt, heb je van hen niet meer te duchten dan van ieder ander die je op straat tegenkomt”, aldus een GGD-woordvoerder.

Appelhofgangers die wel besmet blijken te zijn, worden apart “op verantwoorde wijze” naar het vasteland vervoerd. Hoe dat precies gaat, zegt de GGD niet. Wie geen klachten heeft, hoeft zich volgens de GGD niet te laten testen en kan de vakantie voortzetten. “Ik zie hier veel jongeren in volle bepakking, ik denk dat de camping snel leeg gaat. De jongeren zijn echt wel gealarmeerd”, laat een GGD-woordvoerder wel weten.

ANP