Misdaad

Ontvoerd Belgisch jongetje (13) na 42 dagen weer vrijgelaten

Een Belgisch jongetje van 13 jaar dat eind april werd ontvoerd door drie of vier zwaar bewapende ontvoerders, is na 42 dagen vrijgelaten. Kort na de vrijlating, pakte de Belgische politie zeven verdachten op op verdenking van betrokkenheid. Ook de Nederlandse politie werkte mee aan het onderzoek.

Naast de Nederlandse politie werd ook een beroep gedaan op de Franse en Amerikaanse politie en justitie. Er werd onder meer informatie uitgewisseld. Mede daardoor kwamen de verdachten in beeld. De Belgen zetten meer dan honderd rechercheurs op de zaak.

Gemaskerde, zwaarbewapende mannen

Het kind werd in de nacht van 20 op 21 april ontvoerd nadat drie of vier ontvoerders gemaskerd en zwaar bewapend de ouderlijke woning in de buurt van de Belgisch-Limburgse stad Genk waren binnengevallen. Bij de ontvoering werd volgens een woordvoerder van het parket in Hasselt geweld gebruikt.

Tijdens de ontvoering is er regelmatig contact geweest tussen de ontvoerders en de familie, waarbij losgeld werd geëist. Tweemaal hebben de ontvoerders een teken van leven gegeven. Of en hoeveel losgeld betaald is, willen politie en justitie niet zeggen. Volgens de Belgische omroep VRT zou het gaan om een losgeld van vijf miljoen euro, maar daarover wilde de woordvoerder van het parket niets zeggen.

Direct na de vrijlating van het kind viel de politie binnen in twaalf woningen in Antwerpen en Belgisch Limburg (Maaseik, Zutendaal en Houthalen-Helchteren). Het kind en de familie krijgen medische en psychische bijstand. Meer informatie geven politie en justitie in het belang van het onderzoek niet.

Rijk door drugssmokkel

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws hadden de ontvoerders het gemunt op losgeld van een Koerdische familie, die rijk zou zijn geworden door drugssmokkel. De familie zou drugs via containers naar de havens van Antwerpen en Rotterdam hebben laten komen en de cocaïne vervolgens versnijden en verpakken in Genk, Hasselt en As (België). Maar de woordvoerder van het parket in Hasselt wil hierover niets zeggen.

De verdachten worden maandagmiddag of anders dinsdag voorgeleid aan de Belgische onderzoeksrechter, die beslist over hun verdere voorarrest.

Bron: ANP
Beeld: Pexels, ter illustratie