112

Jonge straatrovers houden Amsterdams stadsdeel IJburg in zijn greep

Het Amsterdamse stadsdeel IJburg wordt geteisterd door een reeks straatroven. Alleen al in de afgelopen drie weken vonden zeven berovingen plaats, waarvan de daders niet ouder waren dan 16 jaar. De minderjarige overvallers hebben het vooral gemunt op de smartphones, AirPods en laptops van hun leeftijdgenootjes.

De politie is een onderzoek gestart naar de reeks straatroven. Op basis van de resultaten uit dat onderzoek wordt gekeken hoe de criminaliteit het beste kan worden aangepakt. Tot die tijd waarschuwt de politie slachtoffers om zich niet te verzetten tijdens een overval en om de spullen af te staan.

‘Snel gezien is snel gejat’

Bij winkelcentrum IJburg zijn matrixborden geplaatst met daarop de tekst ‘Snel gezien is snel gejat’. Die borden moeten jongeren helpen te voorkomen dat zij slachtoffer worden van een straatroof, door hun waardevolle spullen uit het zicht te houden als zij over straat gaan.

Danny Ravesteijn is instructeur in de zelfverdedigingssport Krav Manga. Toen hij lucht kreeg van het stijgende aantal overvallen besloot hij in actie te komen. Met een gratis workshop hoopt hij kinderen tussen de 13 en 17 jaar uit IJburg te leren hoe ze zich het best kunnen weren tegen een straatroof. “Het belangrijkste is dat ze aan het einde van de dag weer veilig thuiskomen”, vertelt Ravesteijn. De workshop bestaat uit praktische tips ter preventie en een lesje zelfverdediging voor als het toch mis gaat.

Ravesteijn wijst erop dat de workshop niet is bedoeld om de kinderen agressief te laten reageren tijdens een overval. Het doel is vooral om kinderen te behoeden voor een straatroof en ze sterker en zelfverzekerder te maken voor als een overvaller fysiek geweld toepast.

Gevolg van bezuinigingen

Strafrechtadvocaat Willem van Vliet vindt hogere straffen voor minderjarige daders geen oplossing. Hij is van mening dat het aan de voorkant moet worden geregeld. Hij ziet in zijn praktijk jeugdige delinquenten die bijvoorbeeld allang door jeugdzorg hadden moeten worden behandeld. Maar door de bezuinigingen in de jeugdzorg glippen zij door de mazen van het systeem.