Misdaad

Joey werd overreden door dronken man: 'Ik moet mijn leven lang revalideren'

Tijdens een auto-evenement in Purmerend vorig jaar augustus reed een man onder invloed in op het publiek. Donderdag stond hij voor de rechter. Hart van Nederland sprak met Joey, één van de slachtoffers.

Bij het heftige ongeluk raakten drie mensen ernstig gewond. Ook de 26-jarige Joey keek naar de voorbijrijdende auto’s toen er een BMW opdook en over hem heen reed. “De auto verbrijzelde mijn onderbeen, mijn neus was gebroken en ik had derdegraads brandwonden”, vertelt hij.

Leven lang revalideren

Joey herinnert zich de dag van het ongeluk nog goed. “Het was een film. De bandensporen stonden op mijn schouder”, vertelt hij. Hij is sinds een maand uit zijn rolstoel, maar moet nog zijn hele revalideren. “Het gaat nog lang niet goed met me.”

Twee weken geleden zag Joey tijdens de rechtszaak voor het eerst de automobilist die hem aanreed. “Dat was heel erg zwaar. Ik had gemengde gevoelens bij de rechtszaak. Hij wilde zijn excuses aanbieden, maar daar had ik geen behoefte aan.”

Werkstraf, geen celstraf

Dinsdag kreeg de dader, een 39-jarige man uit Badhoevedorp, zijn straf te horen: 200 uur werkstraf en een rijontzegging van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De straf is fors lager dan dat het Openbaar Ministerie wilde, justitie eiste een half jaar cel en twee jaar rijontzegging.

Ook als het aan Joey ligt, is de straf voor zijn aanrijder te weinig. “Het is beter dan niks, maar ik vind het heel laag uitvallen.”