Misdaad

Jehovah's Getuigen proberen jarenlang misbruik van Hadassah onder de pet te houden

Hadassah Wiersma werd jarenlang misbruikt door haar eigen oom en tante. Zijzelf was en haar oom en tante zijn aangesloten bij Jehovah’s Getuigen. Wat begon met een kinderverhaaltje over kaboutertjes veranderde in tien jaar lang seksueel misbruik. “Ik had het er met niemand over.”

Wiersma was 7 jaar toen het misbruik door eerst haar oom begon. Ze begreep niet direct dat het om foute handelingen ging. Haar oom was op bezoek bij haar ouders en wilde Hadassah in bed leggen. “Dus ik rende naar boven en pakte mijn boekje. Maar dat was niet nodig, want hij had zijn eigen verhaaltje. En met een verhaal over kaboutertjes en smurfjes gebruikte hij mijn lichaam als een soort landkaart. En zo ging hij eigenlijk door naar beneden.”

Naakt slapen

En het gaat van kwaad tot erger, als ze blijft logeren bijvoorbeeld. Als het bedtijd was, mocht ze bij haar oom en tante in bed. “Maar wel naakt. Daarmee ging het weer een stap verder. Zij bedreven de liefde en ik lag er tussen. Ze begonnen mij aan te raken. Maar het zijn volwassen mensen, dus je denkt: ‘het zal wel oké zijn’.”

Haar oom en tante zijn overtuigd Jehovah’s Getuigen en ook Hadassah zelf groeide op in de gemeenschap, die overal om haar heen was. Ook tijdens bijeenkomsten van Jehovah’s Getuigen of het langs de deuren gaan ging het misbruik door. “Op de een of andere manier kreeg hij het altijd voor elkaar om even langs me lopen, me even aan te raken, iets in m’n oor te fluisteren.”

Onderzoek naar seksueel misbruik

Uiteindelijk duurde dit tien jaar, zowel binnen als buiten de deuren van de organisatie van de Jehovah’s Getuigen. En Wiersma is niet de enige. De afgelopen jaren is er door de Universiteit Utrecht in opdracht van het ministerie van Justitie een groot onderzoek gedaan naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd. Via de rechter probeert Jehovah’s Getuigen Nederland die publicatie nu tegen te houden.

Dat de gemeenschap ‘aardse rechters’, zoals ze het Nederlandse rechtssysteem noemen, afwijst uit angst voor een slechte reputatie, maar dat Jehovah’s Getuigen Nederland nu juist via deze rechter probeert de waarheid te verhullen stuit Wiersma ontzettend tegen de borst. “Als ik dat hoor word ik furieus kwaad. Ik word uit de organisatie gezet omdat ik naar de wereldse rechter ga om er een strafzaak van te maken. En nu gaan ze zelf om het rapport tegen te houden. Hoe krom is dat!?”

‘Je hele leven kwijt’

Wiersma groeide op in de gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen. Omdat het zo’n hechte gemeenschap is, is het volgens haar makkelijker om misbruik onder de pet te houden. Als gevolg van het misbruik deed Wiersma verschillende zelfmoordpogingen. Toen ze met haar verhaal naar buiten kwam, werd ze uit de gemeenschap gezet. ”Je bent dan letterlijk je hele leven kwijt”, zegt ze hierover.

Aan het onderzoek van de Universiteit Utrecht werkte Wiersma zelf ook mee. De publicatie van de resultaten van het onderzoek, staan voor morgen gepland.