Opmerkelijk

Bestaat de huis-aan-huis-krant niet meer over twee jaar?

De huis-aan-huis-krant bestaat over twee jaar niet meer in Nederland. Tenminste, dat stelt de branchevereniging van regionale en lokale huis-aan-huiskranten (NNP). In steeds meer gemeenten moet je een ja-ja-sticker plakken om nog huis-aan-huisbladen te krijgen.

Na Amsterdam in 2018, mogen ook de bezorgers in Utrecht, Tilburg, Rotterdam en Haarlem geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer door de brievenbus gooien. Volgens de NNP moet dan ook snel paal en perk worden gesteld aan de ja-ja-sticker. Anders lezen we in de toekomst niets meer over de uitbouw van de overbuurman of de lokale sportvereniging.

Gesproken over de ja-ja-sticker

Roy Keller is voorzitter van de branchevereniging. “Het gaat sluipend door Nederland. In steeds meer gemeenten wordt over de ja-ja-sticker gesproken, maar ze moeten nog een besluit nemen. Ik wil nu die discussie opwerpen voordat het te laat is. Het is gewoon zo dat als die sticker er komt, de huis- aan-huis-krant over twee jaar is verdwenen.”

Volgens Keller levert de beleidsmaatregel het milieu helemaal niet zoveel op, terwijl het hier wel om bedacht is. “Ik vind het milieu ook belangrijk, maar we besparen hierdoor helemaal niet zoveel papier. Uit onderzoek blijkt dat het maar om drie¬†√° vier kilo per huishouden gaat. Dat is niet eens 1% van de totale afvalproductie van een gemiddeld gezin.”

Jan Willem van Bodegom uit het Brabantse Fijnaart is de oprichter van Fijnaart Lokaal, de lokale krant met een oplage van 3200. “Ik zie het niet snel gebeuren dat onze krant verdwijnt. In ieder geval niet door gebrek aan belangstelling. Als een van mijn bezorgers een keer ziek is en de krant niet heeft bezorgd, staat diezelfde dag nog de telefoon roodgloeiend van boze lezers.”