Misdaad

Passagier eist inzage in camerabeelden tramaanslag Utrecht

Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in de volledige camerabeelden van het moment van de tramaanslag.

Dinsdag dient daarover een kort geding in Den Haag. Met de beelden wil de man bewijzen dat aanslagpleger Gökmen T. ook op hem wilde schieten en dat het wapen daarbij meerdere malen heeft gehaperd.

Toen Gökmen T. op 18 maart vorig jaar het vuur opende op willekeurige inzittenden van de tram, stonden de beveiligingscamera’s in het voertuig aan. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd in de rechtszaak tegen T. alleen een animatie van de aanslag te laten zien.

Het OM gaat er nu op basis van die beelden vanuit dat T. de passagier slechts heeft bedreigd met een wapen. “Met de integrale beelden wenst mijn cliënt zijn strafeis tegen Gökmen T. te verzwaren van bedreiging naar poging tot moord”, laat zijn juridisch adviseur Karim Aachboun weten aan Hart van Nederland.

Om de beelden te krijgen heeft de passagier het ministerie van Justitie en Veiligheid en vervoersmaatschappij Qbuzz voor de rechter gedaagd.

Tramaanslag Utrecht

Bij de schietpartij in de tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht vielen vier doden en meerdere gewonden. De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland voor maart, het is nog niet duidelijk of T. daarbij is. Bij de vorige zitting, in december, was hij niet aanwezig, terwijl dat wel moest.