Misdaad

Inval bij Limburgs metaalrecyclingsbedrijf: voor miljoenen aan goud, cash en dure auto's gevonden

De opsporingsdiensten hebben afgelopen zaterdag een inval gedaan bij een metaalrecyclingsbedrijf in Venlo. Daarbij zijn honderden kilo’s goud gevonden. Het edelmetaal heeft een waarde van miljoenen euro’s.

Het goud was lang niet het enige dat gevonden werd bij de actie. Zo lag er ruim 450.000 euro aan contant geld. Ook werden er zeventien dure horloges en meerdere auto’s in beslag genomen, waaronder een Maserati, Ferrari en een Porsche. Verder vonden de opsporingsdiensten gestolen goederen zoals metalen platen.

Ook invallen bij woningen

De actie was een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie (OM) en FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Er waren ook invallen bij woningen van functionarissen van het metaalrecyclingsbedrijf vanwege verdenking van witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrifte, heling en diverse milieudelicten.

Bij die invallen werden zo’n tien vuurwapens en munitie gevonden. Twee functionarissen zijn gearresteerd, aldus het OM. Er is beslag gelegd op drie huizen. De waarde van de geconfisqueerde zaken is in totaal ruim een miljoen euro, en dan is het goud nog niet meegerekend.

Afvalberg van tien meter

De opsporingsdiensten onderzoeken de administratie en geldstromen van het bedrijf. Ze willen weten waar de afvalstromen van het bedrijf vandaan komen en waar die naartoe gaan. Justitie verdenkt het bedrijf ervan crimineel geld wit te wassen door gesjoemel met de administratie.

Het bedrijf zamelde weliswaar afval in om te recyclen, maar dat gebeurde zo weinig dat het afval zich opstapelde. De berg werd meer dan tien meter hoog, waardoor het afval deels op een naastgelegen terrein viel. Het gaat om onder meer schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren en transformatoren.

De explosievenopruimingsdienst is ter plaatse en is de komende dagen bezig met het ontmantelen van een container waar verouderde munitie en mortieren in liggen. Bij het onderzoek kregen de speurders hulp van een speciaal zoekteam van Defensie dat verborgen ruimtes opspoort.

Tekst: ANP
Beeld: Openbaar Ministerie