Gezondheid

Inge haalde haar demente moeder uit verzorgingshuis: 'Volgens mij heeft ze de tijd van haar leven'

Inge Rathje zorgt sinds twee weken voor haar zwaar demente moeder. Toen het coronavirus uitbrak op de afdeling in het verzorgingshuis in Eindhoven waar de moeder van Rathje verbleef, besloot ze haar direct eruit te halen.

Haar werk in de horeca ligt stil, dus ze heeft de tijd om de intensieve verzorging van haar moeder op zich te nemen. ”Ik heb een baby van 85 jaar in huis. Ze heeft continue verzorging en aandacht nodig.” Makkelijk is het niet. Toch heeft ze nog geen moment spijt. ”Volgens mij heeft ze de tijd van haar leven. Ze is gelukkig, gezond en niet eenzaam.”

Onmogelijk besluit 

De afdeling waar haar moeder verbleef is een cohortafdeling geworden, er verblijven patiënten bij elkaar die corona hebben en zij worden verzorgd door zorgverleners in beschermende kleding. Toen ze haar moeder meenam moest ze een formulier ondertekenen waarin stond dat als ze haar moeder binnen 14 dagen niet terugbracht, haar plek zou worden vergeven. Dit omdat na 14 dagen de financiering wordt stopgezet. Vrijdag kreeg ze de laatste herinneringsmail.

Voor maandag 17.00 uur moest ze een definitief besluit nemen. Een onmogelijk besluit om te nemen. ”Hoe kan ik haar nou terugbrengen naar een afdeling waar de helft van de bewoners ziek is en driekwart van het vaste personeel? Op de afdeling van mijn moeder loopt gezond en ongezond door elkaar heen. Ik wil haar terugbrengen als ik haar naar een veilige afdeling kan brengen.”

Quarantaine 

Het verpleeghuis toont begrip voor de situatie maar kan niet beloven dat de kamer beschikbaar blijft vanwege de mogelijke druk vanuit de ziekenhuizen om coronapatiënten op te nemen. Toch heeft de mantelzorgster vandaag iets van uitstel gekregen. De zorginstelling heeft maandagmiddag laten weten dat de kamer pas moet worden leeggemaakt, als deze wordt opgeëist door een crisissituatie.

Opname op een ‘veilige’ afdeling zit er niet in. ”We kunnen geen andere kamer beschikbaar stellen op een andere afdeling. Ook zal mevrouw bij terugkeer 14 dagen in quarantaine in haar kamer moeten doorbrengen om medebewoners en medewerkers te beschermen”, aldus een woordvoerder van Archipel, de zorgorganisatie waar het verpleeghuis onder valt.

Dilemma blijft bestaan

Daarmee blijft het dilemma voor Inge bestaan. Want, zegt ze, ”Je kunt mijn moeder niet opsluiten in haar kamer, dan vernielt ze de boel”. Toch is Inge Rathje blij dat er iets van een uitweg is voor als het thuis echt niet meer gaat. Maar voorlopig zal ze voor haar moeder blijven zorgen.