Gezondheid

Ikea-klanten lopen brandwonden op bij ontsmetten handen

Klanten van de Ikea in Haarlem hebben afgelopen weekend eerstegraads brandwonden opgelopen toen ze hun handen dachten te ontsmetten met een fles desinfecterende gel bij de ingang van de winkel.

De fles bleek door een schoonmaakster echter per ongeluk verkeerd te zijn bijgevuld met riool- en gootsteenontstopper. Daardoor kregen klanten last van brandende handen en dikke, open wonden. Dat vertelt het letselschadekantoor JBL&G tegen Hart van Nederland. “Zij wilden hun handen desinfecteren met handgel, waarna een pijnlijk en branderig gevoel aan hun handen ontstond. De huisarts van beide cliënten heeft eerstegraads brandwonden vastgesteld.”

Alle slachtoffers zijn opgevangen in het bedrijfsrestaurant. Twee van hen kunnen voorlopig niet aan werk en mogen de komende tijd niets meer op hun handen smeren. Ze hebben het eerdergenoemde letselschadekantoor in de arm genomen dat het woonwarenhuis aansprakelijk stelt voor de verwondingen.

Menselijke fout

Het kantoor roept andere gedupeerden op om zich bij hen te melden. “Wij begrijpen dat het maken van een vergissing menselijk is, maar zijn wel van mening dat een werkgever extra oplettend moet zijn indien met dergelijke chemische stoffen wordt gewerkt. Gelukkig valt het letsel relatief mee, maar je moet er niet aan denken wat er was gebeurd indien deze slachtoffers met hun handen in hun ogen hadden gewreven.”

Ikea zegt al wel telefonisch excuses te hebben aangeboden.