Gezondheid

IJscoboer verkoopt nu mondkapjes voor 9 euro per stuk: 'Dit kan een eye-opener zijn voor de overheid'

Hank Sweep heeft een ijswinkel, midden in de Amsterdamse Jordaan, maar die moest vanwege de coronacrisis de deuren sluiten. Maar ondertussen lopen de rekeningen gewoon door. Iedere maand moet hij weer 4000 euro ophoesten om zijn huur te betalen.

Volg de laatste ontwikkelingen in de coronacrisis in ons liveblog

Voor Hank reden om te gaan zoeken naar een alternatief. “Een vriend van mij is importeur van FFP2-mondkapjes. En die kan daar ongelimiteerd aan komen.” De importeur heeft ook geprobeerd zijn maskers te slijten bij de Nederlandse overheid, maar vond daar tot zijn eigen verbazing geen gehoor. Dus liggen ze nu in de etalage in Amsterdam. De beschermende kapjes kosten 9 euro per stuk. Voor 25 euro krijgt de klant er drie mee.

Hoge huren

GroenLinks-raadslid Imane Nadif noemt de handel in mondkapjes ‘schrijnend’. “Het is een medisch hulpmiddel. Is dit nou iets wat we op de markt willen brengen op deze manier, in een crisis? Er zijn mensen in de risicogroep die nu niet aan essentiële materialen kunnen komen. En 9 euro lijkt misschien weinig, maar als jij moet leven van een paar tientjes per week, kun je dit niet zomaar uitgeven.”

Toch geeft ze aan dat de winkelier weinig te verwijten valt. “Je ziet dat kleine ondernemers problemen hebben om de hoge huren te kunnen betalen, met name in Amsterdam. Het is niet per se zo dat het probleem ligt bij deze ene ondernemer. Het is een veel groter probleem, en dit is een symptoom daarvan.”

Lees ook: Steeds meer vraag naar mondmaskers, Brabantse vrijwilligers maken er honderden per dag

Hank snapt dat mensen hun vraagtekens zetten bij een winkel met enkel mondkapjes. “Maar misschien is dit wel een eye-opener. Als er schaarste is en wij zouden de laatste mondkapjes hier verkopen, dan is het een heel ander verhaal. Maar er is helemaal geen schaarste. Het is gewoon heel duur. Dus dan is het de vraag of de overheid het ervoor over heeft, om het zorgpersoneel te beschermen. Want onze importeur kan dus binnen 10 werkdagen zoveel bestellen als hij zelf wil.”

Gelijke monniken, gelijke kapjes

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aan bekend te zijn met de Amsterdamse mondkapjeswinkel. “Kwalitatief goede FFP2-mondkapjes moeten op dit moment beschikbaar zijn voor de zorgprofessionals. Daar werken mensen dag en nacht in de frontlinie, zij hebben die mondkapjes hard nodig.”

Bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat de inkoop van medische spullen regelt, wordt ieder aanbod beoordeeld op criteria als kwaliteit, betrouwbaarheid, kredietwaardigheid, leverzekerheid, volume en prijs. Het aanbod van de FFP2-maskers is afgewezen omdat de prijs ver boven het reguliere bedrag lag. Bovendien waren de certificaten op dat moment niet in orde.

Foto: ANP