Opmerkelijk

1 april of niet? Kinderen plakken huiswerk achter het raam voor 'nakijkdrone'

Scholen spelen met hun jaarlijkse 1 aprilgrappen in op de coronacrisis. De oorspronkelijk ideeën konden in veel gevallen de prullenbak in, omdat alle scholen tijdelijk zijn gesloten. Juffen en meesters moeten creatief zijn om hun leerlingen toch in de maling te nemen.

Meester Wilfred van Holst van  groep 8 van De Petrusschool in Rijswijk bedacht samen met een collega een grap over nakijken van huiswerk. Ze kregen vragen over de controle van de door de kinderen gemaakte werkbladen. Dat was voor de meester inspiratie voor een 1 aprilgrap. 

Drone

Leerlingen van de school kregen de vraag om de werkbladen die ze het lastigst vonden achter het raam te plakken. “We vertelden ze dat alle juffen en meesters dronetraining hebben gehad en dat ze met een drone langskomen om na te kijken”, vertelt meester Wilfred.

Een deel van de kinderen legde de link met 1 april al, maar vooral in de lagere klassen geloofden kinderen het verhaal over de moderne nakijktechnieken van de leraren. Op zijn YouTube maakte Wilred zelfs een hele video om zoveel mogelijk kinderen het verhaal te laten geloven.

Twijfel door corona

Op de Petrusschool wordt ieder jaar een geintje uitgehaald met de leerlingen op 1 april. Voor dit jaar was er al een heel plan. “We wilden net doen alsof er een zwembad zou worden geopend op het schoolplein en de leerlingen bij de onthulling foppen”, zegt Wilfred. “Dat plan kon zonder leerlingen op school niet doorgaan.”

Even leek dit jaar een einde te komen aan de 1 apriltraditie op de school in Rijswijk. Het team twijfelde of een grap wel een goed idee was in deze tijd. “Uiteindelijk vonden we dat dit juist het moment waarop we leerlingen aan het lachen moeten maken, maar ik heb het wel even met de directeur moeten overleggen”, zegt de meester van groep 8. 

Schoonmaken

Ook andere scholen foppen hun kinderen online. Zo verspreidden meerdere scholen een brief van het ‘Ministerie van Schone Zaken’. In de brief staat dat het van groot belang is dat kinderen werken in een schone en opgeruimde omgeving. 

Het is de bedoeling dat kinderen zelf hun slaapkamer goed schoonmaken en opruimen. Bewijs moet worden gestuurd naar de meesters en juffen die het weer doorgeven aan het fictieve ministerie.