Politiek

Minister Hugo de Jonge wil bovengrens voor het aantal immigranten in ons land

CDA-minister en vicepremier Hugo de Jonge vindt dat de huidige aantallen immigranten te hoog zijn. Hij vindt dat het kabinet er een maximum aan moet stellen, maar hoeveel wil hij niet zeggen. “Ik ga er geen getal op plakken. Dan gaat dat een eigen leven leiden. Veel belangrijker is de discussie: willen we het houden zoals het nu gaat?”, zegt De Jonge in een interview met NRC.

Helemaal geen immigranten meer toelaten, zoals PVV en FVD zeggen, is geen oplossing, meent De Jonge. “Rechts miskent dat bij een immigratie van nul je bevolking krimpt.” Bij een krimpende bevolking is het volgens hem steeds moeilijker om de gezondheidszorg te organiseren of de economie draaiend te houden.

Tegelijk, zo zegt hij, “erkent links onvoldoende dat ongecontroleerde migratie leidt tot spanningen in de samenleving en tot allerlei ongewenste situaties”.

Bovengrens

Daarom is De Jonge voorstander van een bovengrens aan het aantal vluchtelingen en arbeidsmigranten dat zich in ons land kan vestigen: “We zijn een ongelofelijk solidair landje. Als we willen dat dat zo blijft, moeten we het aantal begrenzen.”

ANP