Opmerkelijk

Hoogbejaarde vrouw intens verdrietig door verbod raambezoek in verzorgingshuis Beilen

Een hoogbejaarde vrouw is intens verdrietig sinds er een ‘raamverbod’ is bij het Beilense verpleeghuis Alteringhof waar haar man woont. Dochter Maaike vertelt dat haar hoogbejaarde moeder ‘compleet van slag’ is.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Het raamverbod is enkele dagen geleden ingegaan, bevestigt een woordvoerder van de zorginstelling na berichtgeving van Dagblad van het Noorden.

Eerder zag het bejaarde stel elkaar door het raam en belden ze elkaar om elkaar te horen. Dat terwijl het raam bij hen niet eens open kon.”Het is heel verdrietig om te zien dat ze hun geliefde niet meer om zich heen kunnen hebben”, vertelt Maaike.

Wel heeft de dochter van het stel een tussenoplossing. “Als kinderen schaffen wij nu seniorentablets aan om ervoor te zorgen dat onze ouders elkaar kunnen blijven zien”. Er is alleen wel een probleem: Ze moeten er nog wel mee leren omgaan.”

Reactie zorginstelling

Audrey van de Berg van Icare, waar het verpleeghuis in Beilen onder valt, laat weten dat deze maatregel is ingevoerd omdat de oproep om afstand te houden niet hielp en het aanspreken van mensen geen zin had. “Wij zagen dat familieleden toch fysiek contact zochten met de bewoners, en dat is echt niet bedoeling.”

Volgens de woordvoerder zag het verpleeghuis dat sommige bezoekers en bewoners elkaar opzochten en knuffelden, waardoor een deel van hen de maatregelen niet naleefden. “Er is niet voor niets een verbod voor het bezoeken van bewoners in verpleeghuizen. Wij moeten ons aan die regels houden om onze ouderen te beschermen.”

De zorginstelling is op zoek naar tussenoplossingen zodat bewoners en hun familie contact blijven houden. De woordvoerder laat weten dat er gesproken wordt over iPads of het creëren van ramen waar mensen elkaar wel kunnen zien. “Maar dat kost tijd en hangt van de situatie af.”