Gezondheid

'Mensen met te hoog gewicht moeten achter aansluiten bij vaccin'

Mensen die coronamaatregelen negeren moeten achter aansluiten voor een vaccin. Ook het hebben van een gezond gewicht zou voorrang moeten geven tot een vaccin. Zo blijkt uit onderzoek van Tilburg University onder 1461 Nederlanders.

De Tilburgse sociologen legden aan een representatieve groep onder de bevolking twee fictieve personen voor, die verschillen in leeftijd, gewicht (BMI), (voormalig) beroep en het opvolgen van de coronamaatregelen. De deelnemers konden aangeven wie van de fictieve personen voorrang verdient voor het verkrijgen van een vaccin.

Cruciale beroepen minder belangrijk

“Weinig verrassend is de bevinding dat het overtreden van de coronamaatregelen, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan naar een risicogebied, wordt afgestraft: bijna twee derde vindt dat mensen die zich niet aan de maatregelen houden achteraan moeten sluiten voor een vaccin”, aldus het onderzoek. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt dat een gezond BMI meer recht geeft op een vaccin.

Lees ook: Het Kabinet overweegt zorgmedewerkers en leraren voorrang op het vaccin te geven

Volgens het onderzoek zijn leeftijd en cruciale beroepen factoren van ondergeschikt belang. “Verplegers of onderwijzers worden niet sneller een vaccin gegund dan een administratief medewerker of een werkloze.”