Misdaad

MH17-hoofdverdachte Girkin: 'Ik ben indirect verantwoordelijk voor neerschieten vliegtuig'

Hoofdverdachte in de zaak MH17 Igor Girkin acht zichzelf ‘indirect verantwoordelijk’ voor het neerschieten van het vliegtuig op 17 juli 2014. Dat meldt het AD. Ook kan hij zich voorstellen dat hij zich voor de rechter in Nederland zal moeten verantwoorden.

Girkin zegt dat tijdens een ruim 3,5 uur durend interview met de Oekraïense journalist Dmytro Gordon, dat integraal op YouTube is te zien. Het is volgens het AD voor het eerst dat Girkin, destijds minister van Defensie van de pro-Russische, zelfverklaarde ‘Volksrepubliek’ Donetsk (DNR), toegeeft wel degelijk betrokken te zijn geweest bij de tragedie. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden – onder wie 196 Nederlanders – om het leven.

Opstandelingen

Niettemin blijft Girkin tijdens het interview zijn mantra herhalen. “De opstandelingen hebben het vliegtuig niet neergeschoten.” De voormalige commandant suggereert daarmee eens temeer, dat militairen van het Russische leger de BUK-raket Oekraïne hebben binnen gebracht, maar de installatie niet hebben overhandigd aan de separatisten van de DNR.

Lees ook: Beslissingen over MH17-proces maanden uitgesteld door rechtbank

ANP