Politiek

'Honderden miljoenen om boeren uit te kopen of te verduurzamen'

Om de stikstofcrisis tegen te gaan wil het kabinet enkele honderden miljoenen euro’s vrijmaken om boeren uit te kopen die willen stoppen. Daarnaast krijgen boeren die doorgaan hulp om hun bedrijf te verduurzamen.

Dat zeggen Haagse ingewijden. Het kabinet wil vrijdag een brief naar de Tweede Kamer sturen met de maatregelen voor de agrarische sector. Er ligt nu een conceptplan, waarover deze week nog onder meer met provincies en binnen de coalitie wordt gesproken.

Stikstofneerslag verminderen

Hoeveel geld er precies wordt vrijgemaakt voor boeren die in ruil voor een bedrag willen stoppen, is nog niet bekend. Naast de nieuwe regeling, die bedoeld is om de stikstofneerslag van de agrarische sector te verminderen, overweegt het kabinet de regeling die eind vorig jaar is aangekondigd om geuroverlast tegen te gaan, uit te breiden.

Het kabinet stelde hiervoor 180 miljoen beschikbaar en kreeg veel meer aanmeldingen dan verwacht. De coalitie wil zoveel mogelijk boeren die aan de voorwaarden voldoen uitkopen, ook als daar extra geld voor nodig is.

Vorig jaar kondigde het kabinet al een reeks maatregelen aan om de bouw weer op gang te krijgen. Zo gaat de samenstelling van veevoer veranderen en wordt de maximumsnelheid overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Bron: ANP